Romania si Bulgaria raman tinte foarte bune pentru posibilii investitori straini, chiar daca pretul activelor este printre cele mai mari din randul economiilor emergente.

Aceasta este una dintre concluziile unui material publicat de ziarul britanic The Telegraph, in care sunt analizate atuurile Romaniei in lupta pentru atragerea investitiilor straine.

Acum cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, adaugand 30 de milioane de oameni celor deja existenti, investitorii straini au inceput sa-si puna problema daca nu a venit timpul sa caute “pajisti mai verzi”, scrie The Telegraph.

Cele doua tari ex-comuniste “s-au dat peste cap” pentru a intra in gratiile Uniunii si pentru a adopta aquis-ul comunitar.

Romania a privatizat aproape 530 de fabrici, vanzand dinozaurul Dacia catre grupul Renault. Potrivit cotidianului, singurele lucruri care au mai ramas de vandut sunt o compania de telecomunicatii, doua banci si o televiziune.

Sectorul de stat reprezinta 30% din totalul economiei, iar terenurile se afla in proprietate privata in proportie de 97%, analiza evidentiind si o crestere economica de aproximativ 8%, dar si problema deficitului de cont curent care in prezent se apropie de 10% din PIB.

“Exista toate indiciile supra-incalzirii. Creditarea avanseaza prea repede iar pe piata imobiliara si a activelor s-au creat bule(bubbles). Intrebarea care se pune este daca va exista ceva care sa declanseze o schimbare a trendului”, aprecieaza Richard Fox, director la Fitch Ratings.

In privinta Bulgariei, The Telegraph noteaza ca a inceput reformele mai rapid sub indrumarea primului-ministru, Simeon Saxe-Coburg, insa marile probleme ale tarii tin de domeniul justitiei, pana acum autoritatile esuand in rezolvarea a celor peste 100 de asasinate comise in plina strada.

Tero Halmari, seful Equest Investments Bulgaria, considera totusi ca zona aceasta nu mai este una care sa genereze profituri rapide.

“Toata lumea este ingrijorata de supra-incalzirea economica si evident ca e nevoie de precautie intrucat cresterile nu sunt constante. Exista totusi un potential enorm pentru urmatorii 5-10 ani”, spune Halmari.

“Faptul ca aceste doua tari au aderat la UE scade considerabil riscurile de natura politica. Oamenii de afaceri de peste Atlantic si din Asia stiu ca drepturile investitorilor vor fi protejate. Fondurile care au in portofoliu actiuni pe pietele europene vor lua acum in considerare si Romania si Bulgaria”, continua Halmari.

Din punct de vedere al investitiilor, Tero Halmari spune ca situatiile in care cetatenii straini cumparau proprietati pentru ca ulterior sa realizeze ca au probleme juridice sunt chestiuni ce tin de trecut.

“E nevoie de timp pentru a-ti dai seama cine e detinatorul unei anumite proprietati insa daca angajezi o casa de avocatura serioasa vei fi scutit de neplaceri”, incheie Telo Halmari.

Din punct de vedere al titlurilor emise de guvernele celor doua tari, Koon Chow, analist la Barclays Capital, spune ca a trecut timpul randamentelor foarte bune.

“Credem ca titlurile romanesti vorr fi profitabile inca un an sau doi insa cele din Bulgaria sunt epuizate”, spune Chow.