Dupa ce au profitat de ofertele convenabile de pe pietele imobiliare din Spania, Grecia, iar mai apoi Polonia, Cehia si Ungaria, britanicii doresc proprietati in Romania si Bulgaria. Un recent studiu al companiei internationale specializate in afaceri imobiliare MRI Overseas Poperty, arata ca unul din sapte britanici doreste sa cumpere proprietati in Romania si Bulgaria.

Aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana le-a inclus in circuitul imobiliar european, iar investitorii din Marea Britanie, in cautarea unor plasamente avantajoase, au facut in ultimul an numeroase vizite de familiarizare cu oferta imobiliara din noile state membre.

Astfel, in 2006, Bulgaria a cunoscut un aflux important de asemenea vizitatori, circa 1,5 milioane de persoane, cu 8,3% mai multi decat in 2005. In Romania, numarul celor sositi in 2006 a fost de 1,4 milioane persoane.

"Includerea oficiala a Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana este o oportunitate pentru investitiile imobiliare pe aceste piete emergente", arata John Triton, director de vanzari la MRI Overseas Property, citat de agentia de presa bulgara Novinite.

Investitorii britanici au fost dintotdeauna interesati de pietele imobiliare din noile state membre.

Spania, imediat dupa aderarea sa la Uniunea Europeana, in anul 1986, a cunoscut o adevarata invazie de investitori in cautare de plasamente imobiliare mai avantajoase decat cele din Marea Britanie, dar si de englezi fara veleitati de afaceristi, dornici sa isi cumpere proprietati individuale pentru a se retrage, la pensie, pe coastele insorite ale Marii Mediterane.

Acest fenomen a determinat o triplare a preturilor proprietatilor imobiliare din Spania in primii zece ani dupa aderare, dar si

accentuarea coruptiei la nivelul administratiei publice centrale si locale.

In timp ce pentru majoritatea spaniolilor cumpararea unei case este un vis foarte greu realizabil, Comisia Europeana nu a ramas indiferenta fata de evolutia preturilor de pe piata imobiliara spaniola, riscanta pentru stabilitatea macroeconomica a tarii.

Semnalul de alarma lansat de Comisia Europeana este sustinut si de catre OECD, organizatie al carei recent raport asupra economiei spaniole accentueaza pericolul caruia aceasta i se expune, fiind incapabila sa sustina prin propriul ritm de crestere evolutia exploziva a preturilor de pe piata imobiliara.

Miza importanta de pe piata imobiliara hraneste coruptia in randul functionarilor publici. Conform cotidianului financiar “Cinco Dias”, numarul oficialilor anchetati pentru implicarea in acte de coruptie pe piata imobiliara a crescut cu 63% in 2006, fata de 2005. S-a ajuns la tristul record ca numai in 2006 peste 2000 de persoane sa fie anchetate.

Coruptia din sectorul imobiliar a afectat pozitia internationala a tarii. Transparency International a plasat Spania pe cea mai proasta pozitie pe care a ocupat-o in topul coruptiei din 1998 pana in prezent.

Evolutia pietei imobiliare spaniole in cele mai bine de doua decenii de la aderarea la Uniunea Europeana a fost fidel copiata de cea greceasca. Acum este randul pietelor din centrul si estul Europei sa repete tiparul. Ungaria, Polonia si Cehia se afla in aceeasi situatie in care se afla Spania cu ani in urma, urmeaza Romania si Bulgaria