Polonia si Germania au ramas fara petrolul furnizat de Rusia prin intermediul oleoductelor din Belarus, dupa ce exporturile de titei catre aceste doua tari au fost suspendate duminica noapte, din motive necunoscute. Ministerul german al Economiei a confirmat, luni, ca Drujba, oleoductul care aprovizioneaza cu petrol o parte din tarile membre ale Uniunii Europene, a fost inchis.

Oficialii si-au exprimat totodata ingrijorarea in privinta urmarilor acestei actiune, relateaza agentiile internationale de presa.

"Pot confirma ca respectiva conducta a fost inchisa", a declarat ministrul Michael Glos, precizand ca asteapta ca "livrarile sa fie reluate cat mai rapid posibil".

"Le cer autoritatilor ruse si belaruse sa-si onoreze angajamentele privitoare la livrare si tranzitare", a declarat ministrul, adaugand ca in perioada in care Germania asigura presedintia UE, oficialii de la Berlin "vor depune toate eforturile pentru ca dificultatile in livrarea de petrol sa nu afecteze statele europeni".

Conducta Drujba, ce se intinde catre Europa Centrala, este una din cele mai mari din lume in ceea ce priveste lungimea si capacitatea. Rusia este al doilea exportator mondial de petrol si livreaza o cantitate de petrol ce acopera o cincime din necesarul anual al Germaniei.

Conform agentiei Reuters, Comisia Europeana a anuntat ca a cerut urgent explicatii Moscovei si Minskului pentru a afla motivele sistarii exportului de petrol care pleaca din Rusia catre Polonia, Germania si alte state membre.

"Am contactat autoritatile ruse si belaruse si am cerut o explicatie urgenta si detaliata pentru motivele acestei intreruperi", a declarat un purtator de cuvant al comisarului pentru energie Andris Piebalgs, intr-o conferinta de presa.

"Nu exista motive de alarmare in acest moment, dar vom lua toate masurile necesare, pentru orice eventualitate", a declarat purtatorul de cuvant, Ferran Tarradellas Espuny.

Acesta a declarat ca nu exista un risc imediat pentru aprovizionarea cu petrol a Uniunii Europene, dar a adaugat ca Bruxelles-ul isi va lua masuri de precautie.

Belarusul acuzat ca a sustras petrol din oleoducul Drujba

Presedintele companiei ruse Transneft, Semen Vainstok, a acuzat Republica Belarus ca si-a insusit ilegal 79 mii de tone de petrol rus, care trece pe teritoriul sau spre Europa Occidentala prin conducta Drujba, relateaza AFP.

"De sambata, 6 ianuarie, partea belarusa a inceput, in mod unilateral sa sustraga ilegal petrol de la conducta Drujba, care asigura trecerea petrolului spre consumatorii din vestul Europei", a declarat Semen Vainstok.

Republica Belarus importa de la rusi circa un milion de barili zilnic si livreaza catre Europa produse derivate din petrol. Conducta Drujba furnizeaz 50 de milioane de tone de petrol pe an, dintre care 18 milioane de tone destinate Poloniei, si circa 20 milioane de tone pentru rafinariile germane Schwedt si Mider Spergau.