Evenimentul Zilei publica mostre din poeziile licentioase ale poetului, putin cunoscute publicului larg.

Adevarul anunta un concurs de poezie dedicat aniversarii poetului national. Curentul prezinta sumar biografia lui Mihai Eminescu.

Si Cronica Romana aminteste importanta zilei de 15 ianuarie si controversele din ultimii ani legate de numele poetului national.

Eminescu necenzurat

Florentina Ciuverca; Catalina George

Editarea recenta a "Povestii povestilor" de Ion Creanga, la Humanitas, pune din nou in discutie publicarea poeziilor licentioase ale lui Mihai Eminescu.

La un an dupa ce unele dintre ele au fost citite in Club A, sub titulatura "Eminescu, interzis minorilor", atribuirea lor "poetului national" crispeaza inca intelectualitatea pudibonda si pe romanii fideli mitului "omul deplin al culturii romanesti".

Nicolae Tone, directorul Editurii Vinea, cel care anuntase in 2006 ca va reuni poeziile intr-un volum, a renuntat la idee: "E o chestiune de curaj sa publici aceste texte, pentru ca lumea nu e obisnuita sa-si priveasca cu detasare personalitatile. De fapt, valoarea lui Eminescu nu scade cu absolut nimic din cauza lor".

Mitul "Luceafarului poeziei romanesti" e inca solid: o demonstreaza si locul trei pe care l-a ocupat la concursul "Mari Romani", in cadrul campaniei initiate de TVR.

Integral in Evenimentul Zilei

Premii pentru cei care ii stiu poeziile lui Eminescu

Cunoscatorii operei lui Mihai Eminescu se vor intrece, astazi, in Parcul Obor. Concursul, intitulat "Efectul Eminescu", include mai multe probe: recitare, lectura de poezie intr-o limba de circulatie internationala, interpretare de romante si cantece pe versurile poetului, intrebari-fulger despre opera eminesciana.

Juriul, alcatuit, printre altii, din Dumitru Zamfira, Coca Bloos, Luca Damian va hotari cine va primi carti in editii de lux, CD-uri si DVD-uri despre viata si opera lui Mihai Eminescu.

Integral in Adevarul

In memoriam Mihai Eminescu, poetul nepereche

Andreea Anghel

157 de ani de la nasterea poetului national

S-a nascut la Botosani, pe 15 ianuarie 1850, fiind al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe si Raluca Eminovici. Exista totusi marturii care fixeaza ca data a nasterii 14 decembrie 1849.

Isi petrece copilaria la Botosani si Ipotesti, intr-o totala libertate de miscare si unde a luat contact cu natura, stare evocata cu adanca nostalgie in poezii precum "Fiind baiet, paduri cutreieram" sau "O, ramai". Anul 1866 este anul manifestarilor literare. In luna ianuarie moare dascalul sau, Aron Pumnul, caruia ii dedica poezia "La mormantul lui Aron Pumnul", semnata Mihai Eminovici.

In februarie, debuteaza in revista lui Iosif Vulcan cu poezia "De-as avea". De altfel, Vulcan este cel care ii schimba numele. De-a lungul vietii, Eminescu nu s-a rezumat doar la a scrie poezii sau proza. A fost jurnalist, traducator si director al Bibliotecii Centrale din Iasi, un om de cultura desavarsit. In timp, nu au intarziat sa apara nici dusmanii.

Macedonski si-a declarat antipatia poate in modul cel mai violent. Pe de cealata parte insa, Creanga i-a fost prieten. Au fost atat de apropiati, incat Dumnezeu i-a chemat la El in acelasi an.

Curentul

Eminescu reloaded

Andreea Rasucean

Astazi, 15 ianuarie 2007, se implinesc 157 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.

Poet national, cu sau fara vrerea unora, Eminescu a devenit in zilele noastre un personaj controversat, despre care toata lumea vorbeste (cu toate astea, nu l-am vazut castigator la Mari Romani) de bine sau de rau, ipostaziat de artistii strazii in graffitti mai mult sau mai putin inspirate, figura pe bancnota de 500 de roni (!), autor obligatoriu la bacalaureat, etc.

Anii trecuti, o adevarata psihoza legata de poetul moldovean contamina elitele bucurestene- in vremea verdictelor de tipul valoare - non-valoare, bun-rau, demodat - trendy, bietul Eminescu se trezea aruncat dintr-o ograda in alta, de la Academie la Institutele de cercetare litearara, de la marii sai exegeti (majoritatea trecuti in nefiinta) la tinerii critici montati sa demoleze totul, pentru a instaura in loc alte valori, alte modele...

Cronica Romana