Desfasurarea de forte pentru suspendarea si demonizarea presedintelui demonstreaza ca “baietii destepti”, ale caror conexiuni politice si mediatice au devenit mai vizibile ca oricand, s-au repliat si ataca din toate pozitiile.

Tripleta Iliescu-Voiculescu-Vadim, chibitata din culise de antibasescieni celebri si nevricosi gen Gusa, Orban, Antonescu, Bolcas, s-a dezlantuit la ore de maxima audienta intr-o revarsare halucinanta de minciuni impletite cu invective si argumente extrase din manualul de dezinformare.

Pentru a justifica tentativa de inlaturare a presedintelui, ei nu s-au sfiit sa rastalmaceasca insasi Constitutia, spunand, de exemplu, ca presedintele este ales cu jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la vot, asta pentru a motiva schimbarea Legii referendumului si a face demiterea mai lesnicioasa.

Socoteala coalitiei anti-Basescu, a grupurilor de interese transpartinice s-ar putea sa nu se potriveasca cu realitatea din teren. Cateva greseli elementare viciaza din start strategia.

In primul rind, faptul ca se pluseaza - punandu-i-se in carca lui Basescu toate relele, de la atentate la siguranta nationala, sfidari ale legii fundamentale si dictatura personala la betii si “stare psihologica deplorabila cu accente paranoice”, dupa cum spunea menestrelul Ludovic Orban. Electoratul are insa instinct la excese si simte cacealmaua.

In al doilea rand, readucerea in prim-plan a unor personaje ca Ion Iliescu - ultimul care ar avea dreptul sa tina lectii despre respectarea Constitutiei sau sa-i nege presedintelui reprezentativitatea - este contraproductiva pentru electoratul lui Basescu, cel care ar trebui convins, nu-i asa, de necesitatea inlaturarii lui.

La fel Felix - Voiculescu, transformat in purtatorul de cuvant al anchetatului Seres, are tot atata credibilitate ca si Elena Udrea. Sa scoti la inaintare piese de artilerie atat de ruginite si compromise arata dimensiunea disperarii si a deranjului pe care l-a provocat Basescu in cercurile de interese.

Dar cea mai grava greseala de calcul este ideea de a contrapune in ochii electoratului doua institutii: Parlamentul si Presedintia. Mesajul este clar, parlamentarii, echivalentul blamatei clase politice, ii vor capul lui Basescu.

Personajele cu cea mai scazuta credibilitate si cota de incredere in ochii opiniei publice, intruchiparea oportunismului si a fripturismului, se lupta sa scape de acel presedinte care a declansat lupta anticoruptie si care, iata, a reusit sa-i trimita in tribunale chiar pe demnitari.

Asa se vad lucrurile in randul maselor, cele care il sustin pe Basescu cu toate pacatele lui mari si mici, iubind mai mult institutia prezidentiala decat pe cea parlamentara. Rezultatul unei asemenea confruntari este usor previzibil. Consecintele ar putea fi insa cu mult mai grave decat previzioneaza acum coalitia antibasesciana.

Pentru prima oara conflictul dintre cele doua institutii ar ajunge sa fie transat de electorat, pentru ca asta s-ar intampla in realitate, ceea ce nu este un foarte bun exercitiu democratic. Falia dintre Parlament si opinia publica se va mari si mai mult, iar in adancul ei se vor vedea mai limpede toate hibele actualei clase politice.