Tarifele internationale la energie eletrica ar putea creste cu cel putin 40%, ca urmare a internalizarii costurilor de mediu, dar si a secetei si preturilor ridicate la combustibilii fosili din import, potrivit presedintelui Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Iulian Iancu.

Cheltuielile pe care trebuie sa le suporte producatorii de energie electrica au cunoscut un avans de 4,5%-5%, datorita internalizarii costurilor de mediu, iar pretul curent de uzinare a apei in capacitatile energetice s-a marit in medie de 59 de ori, inregistrandu-se si cresteri de 100 de ori.

In plus, lipsa precipitatiilor nu a permis acumularea unei cantitati suficiente de apa in bazinele hidrocentralelor. "Practic, nemaiavand apa in lacuri, suntem obligati sa functionam pe gaze, care, stiti bine, sunt la cel mai mare pret si care determina o crestere de 40-50% acum pe fiecare Mw/h", a explicat Iulian Iancu.

Totodata, carbunele si pacura sunt achizitionate la tarife ridicate si se vor regasi automat in aceste costuri catre consumatorul final.