Fortele strategice ruse sunt capabile de a elimina elementele scutului american, in cazul in care acestea vor fi amplasate in Europa Centrala, a declarat Igor Hvorov, comandantul fortelor aeriene strategice ruse, citat de agentiile internationale de presa.

"Elementele sistemului de aparare antiracheta sunt foarte vulnerabile si pot fi usor de distruz", a afirmat generalul, adaugand ca "aviatia rusa poate sa aplice si contramasuri electronice impotriva acestora".

Hvorov a declarat pe de alta parte ca aviatia rusa va fi echipata in cursul anului 2007 cu doua bombardiere strategice modernizate Tu-160. La sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, acestea avioane modernizate vor participa la un exercitiu de lansare de bombe.

Dupa comentariile acide in legatura cu programul american ale presedintelui rus Vladimir Putin, comandantul fortelor strategice ruse, generalul Nikolai Solovtov, declarase la inceputul saptamanii trecute ca nu va fi dificil pentru Rusia sa reia productia de rachete cu raza medie de actiune si sa le indrepte spre respectivele elemente.

In luna ianuarie, Washingtonul a cerut oficial Cehiei si Poloniei sa permita amplasarea pe teritoriul lor a elementelor scutului antiracheta pentru combaterea unor eventuale atacuri lansate de Iran. Proiectul a determinat proteste vehemente din partea Moscovei.

Rusia a afirmat ca sistemul american reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale nationale si un factor destabilizator in Europa.