Reportaj HotNews.ro

De ce miroase Parlamentul ca o buda desfundata

de L. Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 9 martie 2007, 0:00


Tevile de la subsolul Casei Poporului
Foto: HotNews.ro

Lux si mizerie. Asa arata Palatul Parlamentului, al carui subsol e plin cu moloz, resturi de schele metalice si reziduuri menajere. Gunoaie stranse de-a lungul anilor, subsolurile devenind un salas ideal pentru sobolani si o sursa de mirosuri pestilentiale, care inunda din cand in cand, prin puturile lifturilor, holurile de marmura ale Camerei Deputatilor.

In timp ce parlamentarii si-au amenajat luxos birourile, cladirea sta pe o fundatie care miroase infernal. Ca o buda desfundata. Pentru ca toate investitiile s-au dus catre mobilarea birourilor.

Galerie foto din subsolul Palatului Parlamentului

Parlamentarii stau pe o groapa de gunoi

Doar o mica parte a subsolului Casei Poporului, si anume nivelul -15, a fost pus vineri la dispozitia ziaristilor. Tevi ruginite, conducte fisurate, resturi de moloz, panze de paianjeni si intuneric amenintator -asa arata zona de la cota -15.

Starea de paragina este accentuata si de mirosul greu de suportat care se degaja din conductele de apa menajera. Si toate astea doar la catva zeci de metri de cabinetele si salile de conferinte ale Camerei Deputatilor.

Sefa colectivului de arhitecti care a proiectat cladirea, Anca Petrescu, spune ca in zona -15 se afla o parte din conductele de colectare ale apei menajere, care se afla intr-o stare precara si necesita de urgenta reparatii.

"Apa care se colecteaza prin aceste conducte si se varsa intr-un canal colector care are aspectul unui inel ce inconjoara cladirea. Din acest canal colector, apa se deverseaza prin cateva puncte, situate pe laturile Izvor, 13 Septembrie si Bulevardul Libertatii, in canalizarea orasului", spune Anca Petrescu.

Care este explicatia acestei situatii?

Lucrarile de la subsol au fost intrerupte in 1989, nefiind nici finalizate, nici intretinute ulterior, ceea ce a dus la o puternica deteriorare a tevilor si conductelor care functioneaza deja de mai bine de 20 de ani.

In aceeasi situatie este si zona de la cota -15 din subsolul cladirii, care adaposteste o parte din reteaua de colectare a deseurilor menajere. Din cauza lipsei lucrarilor de intretinere sau amenajare, locurile in care tevile de colectare se deverseaza in canalul colector sunt neetansate.

Rezultatul este mirosul pestilential, care inunda din cand in cand, prin puturile lifturilor, holurile de marmura si cabinetele parlamentarilor si angajatilor.

Dupa ce au investit in cabinetele proprii, parlamentarii se plang de miros

La suprafata totul este impecabil. Birourile senatorilor sunt amenajate elegant si dotate cu calculatoare de ultima generaie, salile de plen curate si mobilate scump, bufetele cu canapele confortabile - toate acestea la doar cativa metri de gunoaiele si mirosurile cu iz de canal din subsolul caldiri.

Parlamentarii au avut grija sa-si aloce bani pentru propriile cabinte si reparatile de suprafata. Din anii 90 pana in prezent insa, nici un secretar al Camerei Deputatilor nu s-a deranjat sa investeasca in structura de rezistenta a cladirii si nici in conductele care sunt gata sa se sparga.

Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, a recunoscut ca dupa Revolutie au fost sistate lucrarile in subsol, existand alte prioritati.

"Permanent s-a considerat ca e prioritar sa se investeasca in spatiile care au ca destinatie birourile, salile de sedinta ale comisiilor si grupurilor parlamentare, salile de conferinta etc.
Acestea au fost urgente de grad zero in 2005, cand Senatul s-a mutat in Palatul Parlamentului, si in 1996, cand Camera Deputatilor s-a instalat in aceasta cladire", spune Georgeta Ionescu.

Din cauza neglijentei, duhoarea a inceput sa-si faca simtita prezenta si pe culoarele si in cabinetele alesilor poporului. Deranjati de mirosul nedemn cu care se confrunta, acestia au facut sesizari catre conducerea Camerei Deputatilor.

Se cauta bani pentru amenajarea subsolului

In urma sesizarilor primite de la parlamentari, dar si de la angajati, Secretariatul General al Camerei Deputatilor a inceput sa faca investigatii pentru a depista sursa neplacerilor.

Odata descoperita "sursa nemultumirilor", s-a infiintat o comisie tehnica pentru analizarea situatiei. "Aceasta comisie trebuie sa stabileasca ce lucrari au ramas nefinalizate, ce lucrari de intretinere ar trebui urgentate si ce masuri de remediere ar trebui luate", a precizat secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu.

Conform Georgetei Ionescu, nu se poate avansa o eventuala suma care ar fi necesara pentru rezolvarea situatiei decat dupa analiza comisiei. Pe de alta parte, surse din cadrul departamentului tehnic al Camerei Deputatilor avanseaza costuri de zeci de milioane de euro.

Deocamdata, bugetul pe 2007 al institutiei nu prevede cheltuieli pentru reparatile din sbsolul Casei Poporului.

Casa Poporului - a doua cladire ca marime din lume

Intr-un acces de megalomanie, Nicolae Ceausescu Ceausescu a inceput proiectul in 1984 si in cinci ani de zile cladirea a fost ridicata. La constructia palatului au lucrat 700 de arhitecti si peste 20.000 de muncitori, iar costurile s-au ridicat la aproximativ un miliard de dolari la vremea respectiva.

Intentia lui Ceausescu era sa transforme cladirea in resedinta sa si in sediul Comitetului Central si al Marii Adunari Nationale.

Astazi, Casa Poporului se numeste Palatul Parlamentului, pentru ca deputatii si senatorii s-au mutat acolo in anii '90. Este considerata cea de-a doua caldire ca marime din lume, pe primul loc fiind Pentagonul.

Cele peste 1000 de sali sunt folosite ca birouri ale parlamentarilor (cele de la etajele superioare), iar cele mari de jos sunt sali de conferinte (mai exact, 30).

O mica parte din subsoluri sunt amenajate si adapostesc parcari, si un centru cu facilitati sportive - inclusiv o piscina si sauna. Zvonul zice ca exista si un buncar anti-atomic care trebuia sa fie legat de reteaua de metrou din Bucuresti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1131 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  fotografiile sunt de amatori serios (Vineri, 9 martie 2007, 17:15)

  alex [anonim]

  Tot ce va trebuia sa faceti niste fotografii decente era un trepied.
  Serios... Nu suntem la gazeta scolii..
 • 0 (0 voturi)    
  cea mai importanta problema? (Vineri, 9 martie 2007, 17:24)

  ohm [anonim]

  saracii deputati, duc o viata asa de grea! ne e mila de ei! trebuie gasite fonduri sa fie turnate acolo, bineinteles.

  sa fim seriosi. sint atitia oameni care nu au nici macar unde sta.
 • 0 (0 voturi)    
  asa miroase in tot bucurestiul (Vineri, 9 martie 2007, 17:48)

  cem [anonim]

  Peste tot in Bucuresti, si in toate orasele mari din tara sunt tevi imbatranite cu mult mai mult de 20 de ani. Miroase urat pe holurile (si nu numai) tuturor blocurilor!!! Miroase urat in tot orasul , iar majoritatea cladirilor si blocurilor au un aspect de iti vine sa fugi. Poate si aici ar trebui sa bagati bani, domnilor parlamentari. Nu stiu cat o sa mai sustinem din buzunarele noastre burtile si tablourile voastre!!!
  Vai saracii de voi, trebuie sa lucrati in birourile ultrascumpe si cu miros urat!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  alea-s poze? (Vineri, 9 martie 2007, 18:34)

  lucian stanescu [anonim]

  super site hotnews.ro, daca asa poze isi permite sa faca...bravo! romaneste, nu platim fotograf, nu cumparam poze, las ca are portaru o digitala, merge si aia...trimitem secretara sa le faca!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce amuzant... (Vineri, 9 martie 2007, 19:04)

  unuzero [anonim]

  Subiect: De ce miroase Parlamentul ca o buda desfundata?
  Concluzii:
  -subsol e plin cu moloz, resturi de schele metalice si reziduuri menajere;
  -starea de paragina este accentuata si de mirosul greu de suportat care se degaja din conductele de apa menajera;
  -lipsa lucrarilor de intretinere sau amenajare, locurile in care tevile de colectare se deverseaza in canalul colector sunt neetansate;

  Alte concluzii: "acces de megalomanie -Nicolae Ceausescu"
  Dragi mei prieteni daca Ceausescu a fost intemeietorul megalomaniei, eu unul l-as fi premiat . Sunt mai mult ca sigur, in cazul in care Calul Troian ar fi fost construit pe meleagurile noastre cu siguranta Ahile ar fi fost un alt megaloman. Acum stau si ma uit .......oare Columbeanu este megaloman?

  Trecand peste aces mic acces de melancolie comunista, frate .....care este problema voastra cu pozele?
  Sunteti de tot rasul dar si de tot plansul. Vreti poze decente.......ca astea nu va mai convin.....mey lasa ma in pace....ce atata gargara.....voi nu cititi nici macar continultul articolului , va uitati la poze precum faceati si cand erati la gradinita. Daca vreti poze, cumparati tata tabloide, nu este necesar sa le si citesti, veti afla totul din poze ;) garantat.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum “de ce miroase Parlamentul ca o buda desfundata”? (Vineri, 9 martie 2007, 19:25)

  x [anonim]

  Pai e simplu: pentru ca e plin ochi cu rahati precum WC Tudor (vedeti, pana si numele specimenului e graitor), Ilici, Felix, Bolcas, Sergiu Andon si altii asemenea lor. Ei, nu vine odata vidanjera aia numita ALGERI ANTICIPATE sa curete haznaua, ca deja pute de ne rupe nasul!
 • 0 (0 voturi)    
  tara lu' "merge si-asa" (Vineri, 9 martie 2007, 19:51)

  alex [anonim]

  Re: unuzero

  Merg si pozele alea, ca doar suntem in tara lu' "merge si-asa".
  Merg si politicienii nostri, ce-au?
  Merge si Mona Musca..
  Merge si Felix..
 • 0 (0 voturi)    
  @ x - ehehei (Vineri, 9 martie 2007, 19:58)

  x1 [anonim]

  #x, mi-ai luat-o inainte!

  Exact asta am vrut sa spun si eu.
  ponta, corlatean, cucoanele alea de la PRM si inca vreo 300 de parlamentari din toate partidele.

  D'aia pute parlamentul, nu de altceva
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Vineri, 9 martie 2007, 20:27)

  x [anonim]

  :)))
 • 0 (0 voturi)    
  Mirosul de la subsol isi are cauzele la suprafata. (Vineri, 9 martie 2007, 20:59)

  OARE CINE [anonim]

  Oricum am da-o, degeaba se cauta explicatiile in intunericul subteran, cand ele se vad la suprafata, la lumona zilei.
  Si nu se vad oricum ci chiar de la o posta. Aceeasi, aia care nu-mi miroase a bine nici la suprafata. Pai, daca au alte preocupari, toate legate de pescuit, oriunde si orice, la ce sa ne asteptam?

  Doar la aplicatiile iresponsabilitatilor in vorbe ...de duh(nesc):

  1. Unde dai, de atata duhoare din intuneric, si tot nu crapa de ziua.

  2. Pestele de la coada se curata, poate mai ai o sansa sa recuperezi ceva. La cap e prea tarziu.

  3. Daca nu curge, pica si nasul de atata miros.

  Daca spun ca toate miros in halul asta din cauza sistemului proportional de vot cu listele parfumate mai intens chiar inspre capul lor, cat sa acopere mirosul, doar un timp limitat, dupa termenul de folosinta al nerabdarii fiecaruia, stiu ce raspuns primesc.

  Ca votul uninominal nu inlatura tot mirosul chiar daca ne mai recastigam ceva din dreptul de a respira. Asta miroase a stat numai in subteran, unde sa ne prefacem ca gasim si cauzele duhoarei.

  Ca sa vezi. Poti sa simti cum miroase adevarul:

  Taman pestilentialele emanate de la suprafata pot ajunge sa ne scoata din subteranul intunecat si sa vedem cauzele clar, ca (la) lumina zilei.

  Si totusi (ceva) se invarte, dar adevarul crunt este ca nici la suprafata putorile n-au astampar pana nu ne dau peste nas si inventeze, tot cu forta, intunericul artificial. Poate astfel de zvacniri le miroase a bine. Mie nu, pentru ca ma gandesc la momentul cand le vom putea da peste nas.

  De cand a aparut sansa VU, a fost prima data, in peste un deceniu-jumatate, cand am simtit MIROSUL FALIMENTULUI POLITICII MINCINOASE, DUSA DE ABONATII NEAMULUI.

  Cu cat vom scapa aceasta sansa, in superficialitatea versiunilor adoptate tot de falimentarii parfumati, cu atat ne apropiem de lichidare, cel putin morala. Nu a lor, a celor dintre noi care inteleg sa nu stea cu nasul in vant.
 • 0 (0 voturi)    
  cui ii pasa? (Sâmbătă, 10 martie 2007, 0:34)

  Mihai [anonim]

  Daca investeau 100 de milioane de euro in subsolul casei poporului, aparea articol ca s-au aruncat banii in WC-ul parlamentului. Unde vreti sa ajungeti? In fine, gazetarie de 2 lei. Apreciez intentia de a transforma Hotnews din revista presei in ziar, dar nu cred ca se va ajunge departe cu jurnalisti ca dl. Parvu.
  A, si inca ceva, de ce trebuie folosit cuvantul "BUDA"? Sunt atatea sinonime da fix pe ala mai prost l-ati ales.
 • 0 (0 voturi)    
  gica-contra (Sâmbătă, 10 martie 2007, 8:05)

  anddru [anonim]

  @ohm: Inainte de a mai debita astfel de tampenii, sa va aduceti aminte ca acea cladire nu e a parlamentarilor ci a statului, deci a noastra!
  Cand ai musafiri nu vrei sa arate bine casa?
  Singura problema este alegerea constructorului....
 • 0 (0 voturi)    
  De ce miroase? (Sâmbătă, 10 martie 2007, 8:11)

  Emil [anonim]

  Pentru ca chiar asta e, o buda desfundata din care rahatii au iesit la suprafata.
 • 0 (0 voturi)    
  E tipic (Sâmbătă, 10 martie 2007, 9:16)

  Valentin [anonim]

  ... pentru infrastructura romaniei.
  Cladim nou peste vechi.
  Vrem totul acum.
  Nu conteaza ce e dedesubt.
 • 0 (0 voturi)    
  mda...saracii bogati... (Sâmbătă, 10 martie 2007, 10:07)

  tao [anonim]

  nu inteleg!asa cum elevii sunt obligati sa plateasca taxa la biblioteca,taxa ptr echipamente la sport,fondul clasei, fondul scolii ptr intretinerea scolii...k deh ....fondurile de la primarii nu ajung cika.....probabil niki ptr hainele de firma ale directoarei....platesc ptr protokoale si ptr diplome(k dupa ce inveti 4 ani in likeu trebuie sa ti platesti diploma.///k de nuh ti ai tocit degeaba creierul 4 ani de zile//si nu e o suma infima care ar trebui sa insemne costul makulaturii si al tusului.........) in conditiile in kare s ar zike k statul sustine invatamantul....nu inteleg de ce "saracii"bogati din parlament ,(cu atatea terenuri si case etc)care nu sunt traitori din alokatie sau mai stiu eu ce salariu de mizerie nu fac si ei un "fond al parlamentului" sa si desfunde si ei budele si tzevile makar,nu sa se plateasca tot din banii nostri asta.........FRUMOASA TARA,PAKAT K E LOCUITA!
 • 0 (0 voturi)    
  MIROASE A RESPECT (Sâmbătă, 10 martie 2007, 21:35)

  cloilios [anonim]

  e plin de cacat si de servitori care trebuiesc inlocuiti prin alegeri uninominale
 • 0 (0 voturi)    
  RRomania (Sâmbătă, 10 martie 2007, 23:30)

  knight_one [anonim]

  Imi place cum pui problema, tao... Insa nu sunt de acord cu un lucru. Este foarte normal sa se plateasca fondurile pt scoli din banii parintilor elevilor, doar s-a marit alocatia de la 1 ianuarie. Statul ii ajuta cu inca 1 RON. Ce, nu ti se pare suficient? Dar cat vrei? In schimb, pe parlamentari cine-i ajuta?
 • 0 (0 voturi)    
  cladirea parlamentului ca si parlamentarii (Duminică, 11 martie 2007, 8:49)

  sile [anonim]

  Cladirea Parlamentului reprezinta ,fortand putin comparatia,imaginea majoritatii celor care o populeaza in interior compusa din arivisti si toape politice. Or se stie ca principala preocupare a unor asemenea personaje a fost "sulemeneala" exteriorului in incercarea de a masca uratenia din adancuri.
 • 0 (0 voturi)    
  MIROS DE PARLAMENTAR (Duminică, 11 martie 2007, 9:05)

  chirita victoria [anonim]

  Sursa de bani care se cauta pentru reparatii sa fie cautata la cheltuieli nemeritate
 • 0 (0 voturi)    
  au ceea ce merita (Luni, 12 martie 2007, 10:49)

  outlaw [anonim]

  Daca s-ar putea ca veceurile sa refuleze toate in acelasi timp la o ora de varf sa vada derutatii si somnitorii realitatea din romania.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by