Standul Romaniei a obtinut locul intai la cea de-a 13-a editie a “Targului International de Turism” ce s-a desfasurat recent la Tel-Aviv, in Complexul Expozitional.

La Targul International de Turism din acest an au participat peste 30 de tari si mai mult de 300 de expozanti, informeaza portalul romania-israel.com. Standul Romaniei a avut o suprafata de 63 de metri patrati si, pe langa Autoritatea Nationala pentru Turism, a inclus si 10 din cele mai mari firme romanesti din domeniu.

Tara noastra a fost prezenta la toate editiile Targului, iar la editia de anul trecut standul romanesc a primit premiul II. Dar aceste premii au constituit niste performante trecute mult prea usor cu vederea de primul ministru. Frumoase rezultate. Insa recunoscute doar peste granita.

Nu de mult, premierul Calin Popescu Tariceanu se declara foarte nemultumit de turismul romanesc, pe care-l caracteriza ca “plin de aberatii” (Declaratiile se gasesc si intr-un comunicat de presa emis de Guvern, pe 1 martie). El acuza operatorii din turismul romanesc ca nu ar fi competitivi. Faptul este insa contrazis chiar de acest loc I castigat recent in Israel.

Tariceanu s-a mai plans si de lipsa diversitatii posibilitatilor de distractie, de agrement, de petrecere a timpului la dispozitie”. Romania duce lipsa de orice, numai nu de posibilitatile de petrecere a timpului liber. In fiecare week-end, romanul blocheaza autostrazile care duc catre munte.

Mai mult, inca de dinainte sa se deschida sezonul estival, trenurile sunt pline de turisti, ca mai au putin si calatoresc precum in India, pe acoperisul vagoanelor. Tocmai pentru ca vor sa se bucure, fie si numai pentru 2-3 zile, de ofertele turismului romanesc. O alta destinatie preferata de romani este Moldova, pentru manastirile ei.

Romania are de altfel cele mai multe biserici si manastiri pe metru patrat, din lume. Iar valoarea constructiilor sfinte din zona Bucovinei si a Moldovei le atesta ca asezari unice.

Apoi, in centrul tarii, langa Deva, se afla situl arheologic de la Sarmisegetuza, un alt loc “cu magnet” pentru turistii care vor sa descopere urme ale inaintasilor nostri.

Mai in sud, in orasul Targu Jiu, se afla “trilogia” culturii lui Brancusi, cu care se mandresc oltenii: “Masa tacerii”, “Poarta sarutului” si “Coloana infinitului”, pentru care turistii straini bat mii de km sa le vada. Un alt punct de atractie ce nu trebuie uitat sunt statiunile balneo.

Integral in Cronica Romana