In data de 8 mai 2007 Casa de licitatie Sotheby's va pune in vanzare la New York cea mai importanta acuarela semnata de Paul Cezanne, aflata inca intr-o colectie particulara: Nature morte au melon vert (Natura moarta cu pepene verde).

Una dintre cele mai dorite lucrari, despre care s-a crezut mult timp ca ar fi fost pierduta, aceasta natura moarta a fost realizata de Paul Cezanne in perioada 1902 - 1906, fiind o adevarata capodopera. De aproape doua decenii acuarela se afla in posesia lui Giuseppe Eskenazi, care s-a decis sa o scoata in sfarsit la vanzare.

Nu este insa prima data cand Sotheby's intermediaza vanzarea acestei lucrari. Natura moarta a fost licitata pentru prima oara la Sotheby's in 1978, cand a avut loc celebra vanzare a colectiei Robert von Hirsch, evenimentul anului pe piata mondiala de arta.

A doua oara lucrarea a fost scoasa la vanzare in 1989, cand facea parte din British Rail Pension Fund, fiind cumparata de Eskenazi. Atunci acesta a platit si cel mai mare pret pentru o acuarela, 4.301.990 dolari, un record inca nedepasit.

Pentru licitatia din mai pretul estimat depaseste insa orice asteptari, fiind de 14 - 18 milioane dolari. Eskenazi va pune in vanzare si alte trei acuarele de Cezanne, cu scene din Provence.

In istoria sa, de peste un secol, aceasta acuarela a devenit cunoscuta colectionarilor ca una dintre cele mai dorite si rare lucrari realizate de Paul Cezanne. Primul ei posesor a fost renumitul negustor de arta Ambroise Vollard, dupa care acuarela a ajuns in colectia Robert von Hirsch, de unde a fost cumparata de Eskenazi.

"Natura moarta cu pepene verde" este poate cea mai reusita acuarela pictata de Paul Cezanne, aflata intr-o colectie particulara si un exemplu stralucit al unuia dintre genurile preferate de artist: natura statica.

Realizata intre 1902 - 1906, dupa ce Cezanne isi formase un stil unic, matur, foarte sigur, acuarela se remarca prin libertatea expresiei si forta culorilor. Artistul a subliniat contururile formelor cu albastru, saturand cu verde, galben si rosu pana cand acuarela a capatat densitatea texturala a unei lucrari in ulei.

Celelalte trei acuarele oferite spre vanzare sunt la randul lor esentiale pentru a intelege stilul lui Cezanne.

Prima este "Rochers pres des grottes au-dessus de Chateau Noir" realizata in perioada 1895 - 1900, care face parte dintr-o serie de acuarele infatisand grotele din regiunea Chateau Noir, in apropiere de Muntele Sainte-Victoire.

Cea de a doua, "Amandier en Provence", dateaza din ultimul deceniu al vietii artistului. A treia lucrare, "Montagne Sainte-Victoire" infatiseaza muntele preferat al artistului, infatisat dinspre vest. Mai exista si o a doua versiune a lucrarii, tot o acuarela, in acest moment in aflata in colectia Muzeului Luvru din Paris.