Aproximativ o suta de sindicalisti de la uzina Republica au protestat marti la Palatul de Justitie fata de amanarea de catre Curtea de Apel Bucuresti, pana pe 17 aprilie, a primului termen al procesului referitor la falimentul uzinei bucurestene. Amanarea a fost motivata de schimbarea avocatilor.

Constantin Dobre, liderul Sindicatului "Nicolae Malaxa" este de parere ca schimbarea avocatilor nu este un motiv temeinic de amanare a procesului.

In data de 14 martie 2003, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a semnat contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni al Republica, reprezentand 99,54% din capitalul social, cu consortiul format din Moody - Rom Trading Romania, Moody International Trading din SUA, OOO Tomerso Rusia si ZAO Compania Tomerso Rusia, valoarea tranzactiei fiind de

1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani.

Dupa numai opt luni, APAPS a decis anularea contractului de vanzare-cumparare, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre cumparator.

In perioada iulie-septembrie 2003, consortiul rusesc a transferat 21 de cladiri si 180 de hectare de pamant catre o societatea nou infiintata Tehnologica Tub, patronata de Iuri Triponov, actionar majoritar in consortiul Moody Rom Trading.

Instanta Tribunalului Bucuresti a acceptat, in 17 noiembrie 2006, declansarea falimentului uzinei Republica si a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare. De asemenea, instanta a anulat contractele prin care patronul rus a instrainat o serie de active si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara privatizarii.

In urma acestor decizii, statul a redevenit proprietarul uzinei Republica, iar fostul patron ar fi trebuit sa plateasca angajatilor salarii compensatorii.

Hotararea a fost atacata cu apel de grupul rusesc de firme Moody si compania Tehnologica Tub, ultima fiind beneficiara transferurilor din patrimoniul Republica.