Negocierile multilaterale pe tema programului nuclear nord-coreean, desfasurate la Beijing, au fost suspendate, a anuntat China. Phenianul a refuzat sa faca orice concesie pana cand fondurile sale, inghetate din ordinul Trezoreriei americane intr-o banca din Macao, nu vor fi deblocate, relateaza AFP.

"Partile au convenit sa suspende negocierile, care vor fi reluate cu proxima ocazie", se arata intr-un comunicat oficial.

Noua runda de negocieri era in impas de patru zile, din cauza refuzului delegatiei nord-coreene de a participa la convorbiri pana cand fondurile in valoare de 25 de milioane de dolari, retinute la o banca din Macao, nu vor fi transferate intr-un cont bancar din Beijing. Altfel, oficialii de la Phenian refuza sa inchida reactorul de la Yonbyon.

Pe data de 13 februarie, la Beijing, Coreea de Nord a semnat un acord cu cele sase puteri mondiale (China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia si Statele Unite) prin care se angaja sa renunte la programul nuclear in schimbul livrarii a 50.000 de tone de petrol brut.

De asemenea, Washingtonul se angaja ca in decurs de 30 de zile de la semnarea acordului, sa rezolve disputa referitoare la conturile bancare nord-coreene inghetate in Macau, in sudul Chinei, despre care Statele Unite considera ca au fost utilizate pentru a spala bani pentru Phenian.

Coreea de Nord a acceptat inspectiile AIEA, refuzate in 2002 si inchiderea in decurs de 60 de zile a complexului sau nuclear de la Yongbyon care produce plutoniu, folosit pentru fabricarea armamentelor atomice.