Americanul Michael Phelps si-a imbunatatit propriul record mondial la 200 metri fluture cu o secunda si 62 de sutimi, castigand medalia de aur in finala probei la Mondialele de natatie de la Melbourne.

Phelps a inotat in 1 minut, 52 secunde, 9 sutimi, fiind cu trei secunde mai rapid decat medaliatul cu argint, chinezul Wu Peng, al treilea sosind rusul Nikolai Skvortsov.

Cea mai buna performanta din lume ii apartinea tot lui, si fusese stabilita luna trecuta la o competitie din Missouri.

Americanul a ajuns la al treilea aur din tot atatea finale, dupa cele la stafeta 4x100 metri liber si la 200 metri liber, si aici tot cu cea mai buna performanta din istorie, unde a doborat recordul lui Ian Thorpe. La 21 de ani, Phelps si-a propus castigarea a opt medalii de aur la actuala editie a Campionatelor Mondiale, performanta neatinsa de nimeni in istorie.

Alte doua recorduri mondiale au fost imbunatatite in sesiunea de joi dimineata (joi seara la Melbourne). Leila Vaziri din Statele Unite ale Americii a inotat in 28 secunde si 16 sutimi in semifinalele probei de 50 de metri spate, modificand cu trei sutimi cea mai buna performanta mondiala, stabilita de Janine Pietsch din Germania in 2005.

Iar frantuzoaica Laure Manaudou a devenit cea mai rapida femeie din lume pe distanta de 200 metri liber, cu timpul de un minut, 55 secunde, 52 sutimi, castigand aurul competitiei. Recordul mondial apartinea italiencei Federica Pellegrini, si fusese stabilit in semifinalele probei. Manaudou l-a imbunatatit cu 95 de sutimi!

Frantuzoaica isi propusese, ca si Michael Phelps, castigarea a opt medalii de aur la actuala competitie, dar, dupa triumful la 400 metri liber, au urmat un argint la 100 metri spate si doar locul opt in finala la 1500 metri liber.