Materialele despre ingrijirea gradinii se indreapta spre oamenii care stau la casa, nu in apartamente. Articolele mari pe teme de educatie nu-s deloc interesante pentru persoanele singure fara copii.

Cand vine vorba de gatit, se vorbeste mai mult despre meniurile de familie. Ziarele sunt plictisitoare pentru tinerii cititori si jurnalistii tineri stiu asta perfect.

O ancheta facuta ininteriorul redactiei unui ziar traditional, "The Observer", a scos la iveala opiniile tinerilor jurnalisti in privinta viitorului presei si, implicit, al lor.

Portret de redactie

Luke Trautwein, un art-director de 27 de ani, sustine ca n-ar sfatui pe nimeni sa lucreze in presa, desi personal isi iubeste munca. Atat ca ziarele i se par "niste dinozauri" si cel putin celor care apar pe hartie nu le acorda nici cea mai mica sansa in viitorul apropiat.

si opinia sa este intarita de o statistica care arata ca, daca in SUA, in 1970, procentul cititorilor de cotidiene cu varste cuprinse intre 25-34 de ani era de 70 la suta, astazi vorbim abia de un procent de aproximativ 35 la suta.

"Dintre toti prietenii de-o varsta cu mine, doar unul isi cumpara ziarul si asta doar in week-end", declara reporterul Deborah Hirsch.

Nici macar ziaristii nu mai citesc pe hartie - "Am abonamente", declara Emily Benton, 24, reporter, "dar adevarul e ca ziarele printate zac intr-un maldar in fata usii biroului meu".

Dar, dincolo de aspectul "virtual vs tiparit", tinerii jurnalisti vad in ziare niste surse de informatie preistorice, moartea pasiunii - "Ziarul pe care mi-l aduce postasul nu-i prea diferit fata de ziarul pe care-l primeau parintii mei cand eu aveam cinci ani", afirma Deborah Hirsch.

Jurnalisti care se pregatesc pentru alte joburi

Situatia jurnalistilor tineri nu e deloc una de invidiat - isi iubesc slujba, dar simt ca ce fac e depasit. Sunt constienti de importanta ziarelor, pe care le gasesc insa ca fiind mai degraba plictisitoare.

Isi respecta colegii mai in varsta, dar innebunesc cand ii vad ca nu fac diferenta intre "my space" si "youtube".

Se tem pentru viitor, unul in care ziarele ar putea deveni obiecte de muzeu. "Scrii chestii, dar nu te citeste nimeni. Eu una sunt vanitoasa, vreau sa mi se citeasca lucrurile pe care le scriu. Nu cred ca o sa tin de jobul asta pana la pensie", spune April Bethea, 24 de ani.

Ea mai spune ca e mandra sa lucreze la un ziar de tinuta lui "The Observer", dar se teme pentru viitorul industriei.

Integral in Romania libera