Analistul Joan Hoey, editor-senior in cadrul Economist Intelligence Unit, a declarat pentru HotNews.ro ca suspendarea lui Basescu reprezinta o “mare umilinta” ce vine ca urmare a aplicarii promisiunilor din timpul campaniei electorale din 2004.

Hoey e de parere ca nu exista deocamdata riscuri pentru economia Romaniei, insa Bancii Nationale si Guvernului le va fi foarte greu sa se ocupe de probleme pe care le ridica deficitul de cont curent foarte mare si aprecierea constanta a leului in raport cu euro.

“Este o mare umilinta pentru omul care in 2004 spunea ca va fi un presedinte jucator. Aplicarea acestor promisiuni a fost motivul pentru care a fost suspendat”, e de parere Joan Hoey.

In opinia sa, numarul mare de voturi prin care s-a decis suspendarea lui Basescu este barometrul perfect al numarului de inamici pe care si i-a facut in doi ani si jumatate.

“E evident ca a fost un vot de razbunare daca observam ca o strategie post-suspendare nu exista si mai ales faptul ca partidele politice nu au inca oameni pregatiti sa-i faca fata lui Basescu intr-o confruntare electorala.”

Hoey considera ca situatia Romaniei nu este una iesita din comun, marea majoritate a tarilor care au aderat la UE confruntandu-se cu crize politice. Analistul a dat exemplul Poloniei, Ungariei si Tarilor Baltice care dupa ce si-au atins scopul aderarii s-au confruntat situatii conflictuale pe scena politica.

“Probabil ca in eventualitatea unui refendum, un vot majoritar impotriva lui Basescu este putin probabil sa fie obtinut, mai ales daca se ia in considerare ca este cel mai popular politician din Romania, si ca peste 2 milioane de oameni sunt plecati din tara. Deci o majoritate va putea fi cu greu obtinuta”, a mai declarat Hoey pentru HotNews.ro.

Joan Hoey e de parere ca situatia economica a tarii este prea puternica pentru a putea fi afectata, insa Guvernului ii va fi mai greu sa rezolve probleme mari precum adancirea deficitului de cont curent si aprecierea constanta a leului.

“Dupa cate se vede, economia Romaniei avanseaza puternic si nu cred ca investitorii mari isi vor pune probleme. Nu acesta este comportamentul unui investitor pe termen lung”, a mai spus Hoey.

CV

Joan Hoey este specialist in cadrul Economist Intelligence Unit pe problemele politice si economice din Romania, Bulgaria si tarile fostei Iugoslavii. Inainte de a veni la EUI, Hoey a fost jurnalist si a acoperit zona Europei de Est.

In perioada 1995-1995, a facut parte dintr-o echipa de cercetatori ai Universitatii din Lancaster, abordand subiecte ce tineau de securitatea Rusiei si tarilor Europei de est.