Guvernul va aproba ordonanta de urgenta privind Fondul Proprietatea peste doua saptamani, a precizat, pentru NewsIn, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. In aceasta perioada se vor desfasura consultari cu toate grupurile parlamentare pentru a se ajunge la o intelegere asupra formei finale a actului in cauza.

Vosganian a adaugat ca va da posibilitatea tuturor partidelor sa contribuie la gasirea unei solutii pentru Fondul Proprietatea. Iar numai dupa stabilirea unui consens intre parlamentari Ordonanta de Urgenta va ajunge pe masa Guvernului.

PSD impotriva Fondului Proprietatea

Totusi, PSD-ul a declarat anterior, in numeroase randuri, ca se opune infiintarii Fondului Proprietatea si cotei unice. In momentul in care va ajunge la putere, PSD a precizat ca va elimina cota unica si o va inlocui un sistem progresiv de impozitare. In plus, oficialli partidului au spus ca vor anula Fondul Proprietatea si va incetini ritmul retrocedarilor de propritati.

Referitor la acest aspect, Vosganian a afirmat ca lipsa dezbateri a condus la o astfel de pozitie din partea PSD-ului, dar ca prin discutii intre partide se poate ajunge la un consens.

Vosganian a adaugat ca, in cursul saptamanii viitoare, structura de conducere a Fondului Proprietatea va fi completata, deoarece exista trei posturi libere in Consiliul de Administratie. De asemenea, tot in aceasta saptamana se vor aproba si rezultatele financiare pentru 2006.

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru a-i despagubi pe fostii proprietari carora comunistii le-au confiscat imobilele. La inceputul lunii februarie, s-a decis ca proprietarii vor putea opta si pentru despagubiri de maximum 200.000 euro, echivalentul in lei, la cursul euro/leu stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru data emiterii titlului de despagubire.

Pana in prezent au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400 milioane euro.