O zi decretata nelucratoare se traduce practic in pierderi bugetare pe termen scurt. Romanii nu trec pe la administratiile financiare sau pe la banci ori companii de utilitati pentru a-si achita darile, insa consuma mai mult. Cele cateva zile de vacanta sporesc veniturile obtinute de operatorii din turism sau retail, compensand astfel pierderile pe termen mediu.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat anul trecut, in cele 254 de zile lucratoare ,venituri bugetare de peste 96 miliarde lei, adica 28,2 miliarde euro. Un calcul simplu arata astfel ca Fiscul a incasat in medie peste 111 milioane de euro, intr-o zi. Bani pe care, practic, statul ii pierde pe termen scurt, dar urmeaza sa-i recupereze pe termen mediu.

In aceeasi situatie se afla si bancile sau companiile de utilitati. Raportandu-ne, spre exemplu, la cea mai mare banca din sistem, respectiv BCR, care in 2006 a avut o cota de piata de 25% si a obtinut un venit net de 4,8 miliarde lei, rezulta ca bancile din Romania pierd astfel intr-o zi in care nu lucreaza cu publicul aproximativ 76 milioane de lei, adica 22 milioane de euro.

O parte din aceste pierderi se compenseaza insa, ca urmare a faptului ca romanii pleaca de acasa. Fie ca se duc la munte, la mare, ori numai la un gratar, ei scot din buzunare sume de bani consistente.

integral in Adevarul