ING si Aviva au anuntat ca in cateva zile vor incepe colectarea contributiilor de la cei interesati sa-si asigure o pensie suplimentara. Cele doua societati s-au pregatit diferit pentru a-si convinge potentialii clienti sa aleaga ofertele lor.

ING a cerut autorizarea a peste 2000 de agenti de marketing - persoane care au dreptul sa explice celor interesati ce drepturi si ce obligatii au daca adera la fondul de pensii. Aviva si-a postat pe site informatii detaliate, de la notiuni legislative pana la un mini-calculator al pensiei.

Datele sunt doar orientative, un calcul riguros al pensiei urmand sa se faca pentru fiecare client in parte, in functie de suma depusa, varsta, sex s.a.m.d. Sexul este important deoarece speranta de viata a femeilor difera de cea a barbatilor.

Din mini-calculatorul postat pe site-ul Aviva rezulta ca pentru o pensie pe care multi batrani o viseaza - 300 de euro pe luna, ar trebui sa cotizezi lunar 80 de euro, daca esti barbat, si 93 de euro, daca esti femeie.

Aceste cifre sunt valabile daca incepi asigurarea de pensie la 20 de ani si incasezi banii la 60, daca te asiguri la o varsta mai inaintata, suma lunara creste.

Pentru pensiile private facultative, guvernul asigura fiecarui salariat sau persoana care incaseaza venituri asimilate salariului o deducere de 200 de euro pe an din impozitul pe venit.

Daca angajatorul vrea sa-si stimuleze salariatii printr-o pensie privata facultativa, Finantele vor deduce firmei din impozitul pe profit cate 200 de euro pe an pentru fiecare salariat.

Cu o contributie de 400 de euro pe an, daca un individ are 20 de ani, va castiga lunar, ca femeie, o pensie de 108 euro, iar ca barbat - 125 de euro. Subliniem ca cifrele sunt orientative, intentia noastra fiind de a da doar un ordin de marime asupra sumelor care pot fi incasate, calculul real fiind mult mai complex.

Unul din factorii care pot influenta puternic pensia este modul in care administratorul investeste banii colectati. Legea pensiilor private facultative impune anumite restrictii astfel incat sa limiteze posibilitatea ca banii sa fie pierduti prin investitii deosebit de riscante.

Conducerile ING si Aviva spun ca cele doua fonduri care vor fi deschise publicului saptamana aceasta vor avea un nivel de risc mediu.

Radu Vasilescu, director al departamentului de pensii din ING, precizeaza ca pentru cei care nu doresc sa-si asume nici un risc, ING va cere in curand autorizarea pentru un al doilea fond de pensii cu contributii garantate.

Cei interesati sa-si depuna banii la un fond de pensii facultativ trebuie sa cunoasca cateva prevederi minime ale legislatiei care ii protejeaza de eventuale surprize neplacute. Tot ceea ce defineste activitatea unui fond de pensii este cuprins in asa-numitul prospect al schemei de pensii.

Acest prospect poate fi prezentat numai de agenti de marketing autorizati care au obligatia sa se legitimeze. Orice promisiune facuta de un agent de marketing in afara datelor din prospect este ilegala, iar denuntul unei asemenea fapte atrage ridicarea autorizatiei.

In prospect sunt trecute comisioanele incasate de administrator si de diferiti actori de pe piata financiara - acestea trebuie cantarite cu atentie pentru ca se scad din beneficiul obtinut din investirea banilor depusi.

De asemenea, prospectul trebuie sa cuprinda si informatii despre banii pe care urmeaza sa ii incaseze contribuabilul in cazul in care sufera un accident care il scoate din campul muncii sau, din alte motive, nu mai poate continua plata contributiei.

Integral in Gandul