Unde e UDMR-ul de alta data? Cel din perioada anilor ‘90, cu discursuri elegante, corecte, echilibrate si bine articulate? Cu lideri pe care principiile democratice nu plesneau pe la incheieturi si nu pareau extrase din brosura de partid, lideri apreciati pentru romana corecta gramatical, comportamentul si viziunea europeana? Constanti in idei si principii, parolisti, parlamentarii UDMR

faceau nota aparte in miticismul inconjurator. In buna parte forma exterioara s-a pastrat, de la distanta si mai ales prin comparatie, grupul UDMR este aceeasi prezenta agreabila. Fondul este insa esentialmente diferit, metamorfoza pare totala si Uniunea seamana tot mai mult cu Gregor Samsa al lui Kafka.

Compromisurile ultimilor ani, ghearele infipte in halca puterii, indiferent de culoare si miros, averile dubioase, afacerile transpartinice si greselile strategice au produs o falie intre conducere si electoratul maghiar, UDMR confruntandu-se pentru prima oara cu riscul serios de a nu mai intra in Parlament.

Nefericita implicare in referendumul pentru suspendarea presedintelui si sustinerea acordata ulterior Cabinetului Tariceanu nu au fost decat incununarea unor ani de politica la doua capete si a abdicarii de la principii.

Desi liderii Uniunii au reusit sa evite decontul politic pentru fundatura in care au tarat Uniunea - pana la urma Marko Bela a ramas presedinte -, sondajele arata ca UDMR, in special in situatia unui vot uninominal, va avea mari probleme la viitoarele alegeri.

In plus, pentru prima oara exista riscul spargerii monopolului detinut pana acum de UDMR, alegatorii maghiari avand acum diferite alternative. Faptul ca Laszlo T?kes, adversarul traditional al lui Marko Bela, si-a depus candidatura pentru Parlamentul European si ca UDMR defileaza la concurenta sub flamura deloc stralucitoare a lui Zsolt Nagy, va duce inerent la divizarea voturilor.

Mai mult, Uniunea pare incapabila sa ofere figuri noi si, din motive care tin de increngatura afacerilor, sa se dezica de cele compromise. UDMR a ajuns sa bata recordul la demnitari anchetati de DNA, iar numele lui Verestoy, de exemplu, este asociat cu cel al oligarhilor si sforarilor gen Hrebenciuc.

In momentul de fata tot mai mult conducerea Uniunii este perceputa ca un grup a carui unica misiune pare a fi protejarea propriilor interese, un soi de joly joker folosit pana la uzura de toate guvernele aflate la restriste. Motive suficiente pentru ca electoratul sa se reorienteze.

In aceste conditii, retragerea lui Marko Bela din functia de vicepremier pentru a se ocupa mai mult de treburile interne este un semnal ca Uniunea incepe sa constientizeze gravitatea situatiei.

Surse din interior si chiar unele declaratii dau a intelege ca se va incerca un dialog cu Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania pe tema listelor comune la alegerile europarlamentare, insusi T?kes declarand ca asteapta o solicitare in acest sens.

"Vom merge la tribunal cu o lista negociata", spunea acum cateva zile vicepresedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acest lucru nu va fi insa suficient, pentru ca in mod evident recoagularea electoratului maghiar nu depinde exclusiv de cateva figuri emblematice ce vor figura pe listele negociate in birouri, ci de clarificari ale optiunilor politice, de adoptarea unei pozitii transante si unitare fata de autonomia Tinutului Secuiesc, de restabilirea prioritatilor.

Proverbiala abilitate a UDMR de a fi in toate guvernele incepe sa dea rateuri pentru ca este prima data cand puterea incepe sa-i dauneze grav la procente.