Liderul liberal gorjean Dan Ilie Morega, profesor al Universitatii „Constantin Brancusi” din Tg.-Jiu, a ramas de doua zile fara titlul de doctor in relatii economice internationale, obtinut de la o universitate din Chisinau. Acuzat in repetate randuri ca l-a obtinut ilegal, falsurile din actele care-i atestau titlul lui Morega au iesit la iveala abia acum.

Ordinul de retragere a diplomei (vezi facsimil) a fost semnat pe 3 iulie de ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, coleg de partid cu Morega. Seful liberalilor din Gorj a declarat pentru EVZ ca Ministerul Educatiei a facut o greseala. „Este un ordin aberant. (...) Voi contesta ordinul la ministru pentru indreptarea erorii ministerului.

Nu se pun in discutie probleme de fond privind pregatirea mea”, a spus Morega.

Mai mult, Morega il acuza pe rectorul Universitatii „Constantin Brancusi”, Adrian Gorun, ca a facut presiuni politice asupra unor directii din interiorul ministerului. „Domnul Cristian Adomnitei este un om foarte inteligent, dar nu are foarte multa experienta”, a raspuns Morega atunci cand i s-a atras atentia ca ordinul a fost semnat de ministrul educatiei.

Diploma de comunist

Seful liberalilor din Gorj a obtinut prima diploma de doctor in economie in 1983, dupa ce a absolvit Academia „Stefan Gheorghiu”, institutia de invatamant folosita de PCR pentru pregatirea cadrelor sale de conducere.

De teama sa nu i se retraga diploma obtinuta la universitatea partidului al carui membru a fost inainte de ‘89, Morega a facut un drum pana in Moldova in 2001, de unde s-a intors cu o noua diploma de la Universitatea Libera Internationala din Republica Moldova.

Documentul eliberat in aprilie 2001 de Comisia Superioara de Atestare a Republicii Moldova ii atribuie lui Morega pretentiosul „titlu stiintific de doctor habilitat in stiinte economice”.

Intrebat de ce nu a incercat sa obtina titlul de doctor de la o universitate din Romania, Morega ne-a raspuns: „Daca in Romania ar exista titlul de doctor habilitat, care este o treapta superioara fata de simplul titlu de doctor, as fi incercat in Romania”.

Morega, absolvent al Facultatii de Stiinte Economice din Craiova, a facut cursuri universitare de inginerie economica la ASE Bucuresti, dupa care a fost trimis la Institutul Central pentru Cadrele de Conducere din economie de pe langa Academia „Stefan Gheorghiu”.

„Eu n-am facut nici constructie de partid, nici socialism stiintific, eu mi-am facut profesia si am dat examen de doctorat cu profesori universitari de la ASE Bucuresti”, s-a aparat Morega.

El a tinut sa precizeze ca toate contestarile aduse pana acum titlurilor sale au fost respinse atat in timpul mandatului lui Mihail Hardau, cat si pe vremea lui Andrei Marga.

Echivalare cu surprize

Traseul incercarilor lui Morega de a-si asigura un titlu de doctor nu s-a oprit la obtinerea unei diplome in Republica Moldova. Morega a cerut echivalarea acestuia de catre Ministerul Educatiei din Romania.

Astfel, un atestat emis in decembrie 2001, eliberat de Ministerul Educatiei condus atunci de colega de partid a lui Morega, PSD-ista Ecaterina Antonescu, statueaza ca „diploma de doctor eliberata de Universitatea Libera din Republica Moldova pe numele Morega Dan Ilie se echivaleaza cu diploma de doctor in domeniul relatii economice internationale”.

Neregulile din titlurile lui Morega au aparut abia dupa sase ani. „Au iesit la iveala mai multe inadvertente, ca sa nu le spun altfel. Am constatat ca pe cotorul diplomei scria „doctor”, iar pe diploma scria „doctor habilitat”, iar noi n-am echivalat niciodata acest titlu”, a explicat directoarea CNRED, Sanda Badulescu.

Contactat de EVZ, Adrian Gorun, rectorul Universitatii din Tg.-Jiu la care Morega preda cursuri de management, a declarat ca institutia sa a primit ordinul alaltaieri, iar ieri l-a instiintat pe Morega. Gorun a spus ca liderul gorjean stia de mai mult timp ca ministerul ii verifica diploma, motiv pentru care a incercat sa scape de el pentru ca devenise prea incomod.

EVZ a dezvaluit ieri ca Morega a avut o intalnire la sfarsitul lunii trecute cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, in care au hotarat impreuna debarcarea lui Gorun atat din fruntea universitatii, cat si din functia de secretar general in Ministerul Educatiei.

integral in EvZ