Specialistii in IT au devenit adevarate raritati pe piata fortei de munca din Timisoara. Cererea este atat de mare, incat societatile de profil care au nevoie de personal pregatit au ajuns sa-si ia una de la alta din oamenii calificati.

„Nu mai sunt oameni buni pe piata la Timisoara. Ne-a fost dificil sa facem rost de oameni buni, pentru ca nu am vrut sa facem compromisuri, iar oamenii de valoare sunt foarte putini. Si acum exista riscul sa ne canibalizam in industrie.

Pana la urma, este o piata deschisa, daca asta ne-am dorit asta avem. Daca trebuie sa luam oameni buni, luam de la competitie, facem asta si noi asa cum si competitia o face“, a spus Bogdan Constantinescu, director general la Forte Business Services, companie preluata de Siemens.

Puncte de lucru in Romania

Potrivit sursei citate, vestul tarii a fost invadat in ultimii ani de firme care vin sa-si deschida puncte de lucru in Romania. Intre timp, si societatile vechi pe piata si-au extins business-ul si au inghitit mult personal.

„Sunt foarte mule firme care au inceput sa se dezvolte in Romania pe partea de IT, sunt firmele traditionale cum ar fi Forte, existenta pe piata din 1990 si acum este Siemens, si mai sunt doua, trei firme locale, cum e Alcatel, dar vin insa multe firme din afara ca sa-si deschida puncte de lucru in Romania.

Nu mai sunt specialisti buni la liber pe piata“, a precizat Bogdan Constantinescu, adaugand ca in aceste conditii specialistii in IT au preturi tot mai mari.

Probleme cu specialistii in soft si la Alcatel

Directorul Alcatel, Dan Bedros, spune ca in recrutarea de personal cel mai greu e sa gasesti oameni specializati pe soft, in timp ce ingineri pe parte de electronica si telecomunicatii sunt in exces.

„In general, avem probleme cu personalul de soft. Problema e ca nu te mai poti baza pe ce ofera piata si nu poti dezvolta mai mult de 50 de specialisti pe centru, in conditiile in care ar fi de dorit sa ajungi la 150 - 200 de specialisti de soft. Si daca exista oameni pe piata iti cer preturi enorme, isi vand scump pielea“, a precizat Bedros.

Integral in EvZ

de Nicoleta Tudor