O noua scurgere radioactiva s-a inregistrat la centrala nucleara de la Kashiwazaki-Kariwa, Japonia, afectata luni de o seria de cutremure violente. Scurgerea a fost depistata la un filtru al unuia dintre cele sapte reactoare ale centralei, insa expertii niponi au anuntat ca incidentul nu reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei, relateaza agentia de presa Jiji, citata de AFP.

Centrala de la Kashiwazaki-Kariwa, cea mai mare din lume, este situata la doar noua kilometri de epicentrul seismului cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter soldat cu zece morti, peste 1.000 de raniti si cu avarierea a peste 2.000 de cladiri.

Cutremurul a provocat un incendiu la unul dintre transformatoare, in urma caruia au fost deversati 1,2 metri cubi de apa contaminata radioactiv in Marea Japoniei. Dupa seism, inginerii japonezi au semnalat peste 50 de defectiuni la instalatiile centralei.

Centrala nucleara are o capacitate de 8.212 megawati si alimenteaza, in principal, capitala Tokyo (20 milioane locuitori). Este pentru prima data cand un seism provoaca o scurgere radioactiva in Japonia, tara care depinde in proportie de 35 la suta de domeniul nuclear pentru producerea energiei electrice.

Instalatiile nucleare care nu a fost construite pentru a rezista unui cutremur atat de puternic si vor ramane inchisa pana la remedierea situatiei. Daca se va stabili ca structura centralei trebuie consolidata, aceasta ar putea ramane inchise timp de aproximativ un an.