Conform unui comunicat al primariei, cele 13 puncte se afla in Pavilion Expo Flora din parcul Herastrau, parcul Floreasca (linga intrarea patinoarului), Parcul Tineretului (sediul administrativ ALPAB), parcul Cismigiu (sediul administrativ din spatele Liceului “Gheorghe Lazar”), Parcul Carol (sediul administrativ, intrarea Candiano Popescu), Baia Grivita, strandurile Cringasi, 16 Februarie, Berceni, Drumul Taberei, societatea Cara

Impex (Strada Rotunda nr. 4, sector 3), societatea Dipalma Impex SRL (Strada Polona nr. 92, sector 1) si Circul de Stat. Un alt centru a fost amenajat in incinta primariei.

Ambulanta Bucuresti a organizat alte cinci puncte de prim ajutor, atit in incinta sediului central, cit si in substatiile serviciului. Aceste puncte sint dotate cu aer conditionat, apa rece si gheata si ofera consultatii de urgenta, tratament si sfaturi medicale gratuit.

In centrele de prim ajutor va exista in permanenta un medic sau un asistent medical cu truse de interventie, medicamente de urgenta si materiale sanitare.

Pacientii se pot prezenta la oricare din urmatoarele puncte de prim ajutor: sector 1 - Strada Pajurei 15 A, in sediul Cresei Jiului; sector 2 - Strada Mihai Eminescu, nr. 226, etaj 1, la cabinetul medical; sector 3 - Strada Lunca Bradului nr. 1A, in sediul Cresei Titan 4; sector 5 - Strada Leresti nr. 22, in sediul Cresei “Sf. Stelian”; sector 6 - Strada Craiesti nr. 1, in sediul Cresei nr. 13.

Serviciul de Ambulanta din Bucuresti a primit in ultimele 24 de ore 1.066 de apeluri, cu aproximativ 150 mai multe decit in zilele anterioare, a declarat Lucian Oana, directorul medical al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB).

Primariile de sector au anuntat si ele masuri de ajutor pentru bucurestenii toropiti de caldura. In sectorul 1, primaria a amenajat patru puncte de prim ajutor, in timp ce in sectoarele 2, 3, si 4 exista cite 15 puncte. In sectorul 5 sint sase puncte de prim ajutor, iar in sectorul 6 administratia a amenajat 16 puncte de prim ajutor si alte 15 puncte de distribuire a apei.

Situatia din teren este insa alta decit cea prezentata de Primaria Capitalei.

Conform regulamentului, la fiecare dintre aceste centre ar trebui sa fie o asistenta care sa verifice tensiunea arteriala a pacientilor si sa se ofere un pahar cu apa rece, iar daca starea lor este mai grava, sa apeleze Serviciul de Ambulanta. In realitate, aceste norme nu se respecta in toate unitatile.

La centrul de la Circul de Stat nu exista personal medical care sa acorde asistenta sau un pahar cu apa persoanelor afectate de canicula. Am gasit un singur angajat, care nu stia sa ofere prea multe informatii. Punctul de prim ajutor din parcul Herastrau nici macar nu fusese infiintat pina vineri, asa cum anuntase primaria.

La punctul de prim ajutor din parcul Cismigiu exista o camera special amenajata pentru persoanele afectate de canicula, unde pot primi doar un pahar cu apa rece si se pot odihni putin. Nici aici nu este o asistenta care sa acorde ingrijiri medicale, aceasta urmind sa vina de luni, dupa cum ne-a spus persoana care statea la post.

In ceea ce priveste centrul din sediul primariei, acesta este amenajat in camera 15, unde exista aer conditionat, apa rece, dar si o asistenta care poate oferi primul ajutor. Adriana Marin, asistenta de serviciu, ne-a declarat ca numarul persoanelor care vin nu este mai mare de zece, dar vineri a consultat 20 de pacienti.

Ea a adaugat ca multi dintre cei care se prezinta sint angajati ai primariei si ca pina in prezent nu au cazuri grave care sa necesite solicitarea ambulantei.

Un articol de Oana Danciu si Antoaneta Etves

Integral in Cotidianul