Contractul a fost incheiat in 2001 de fostul Guvern cu firma germana Bundesdruckerei pentru realizarea unui nou model de pasaport romanesc, cu elemente de siguranta corespunzatoare cerintelor Uniunii Europene. RA-APPS a incheiat ulterior, pana in aprilie 2007, mai multe acte aditionale prin care valoarea contractului de furnizare a produselor consumabile a fost majorata nejustificat.

Din ultimul act aditional rezulta ca un calculator costa 13.623 euro, o camera foto Olympus 8.647 euro si un scanner 2.193 euro.

Ilie Bolojan s-a aratat indignat de acest lucru: "Cand mi-au cazut in mana aceste componente, am crezut ca s-a gresit o virgula, deoarece la orice magazin banal specializat sunt preturi de zece ori mai mici".

In aceste conditii, Secretarul general al Guvernului a cerut Consiliului de Administratie al RA-APPS demiterea directorului executiv al Directiei Economice, Emilia Serban, si a sefului serviciului pasapoarte al regiei, Ecaterina Sava, considerati vinovati pentru majorarea nejustificata a valorii contractului.