Cotidianul

Punctul nevralgic al bugetului pe 2008

de Ionut Tudorica     Cotidianul
Vineri, 27 iulie 2007, 0:00Majorarea cheltuielilor statului cu pensiile, sanatatea si educatia urca totalul cheltuielilor bugetare la peste 40% din PIB. Potrivit estimarilor Guvernului, finantarea acestor costuri se va face din venituri fiscale de 39% din PIB, cifra de-a dreptul incredibila in conditiile in care anul acesta este estimat, tot optimist, de catre Guvern un nivel al veniturilor bugetare de 34% din PIB.

In 2006, atunci cind cresterea economica a fost de nu mai putin de 8%, veniturile au fost de aproximativ 30% din PIB la fel ca in 2005. Pentru anul acesta este prevazuta o crestere economica mai mica, de 6,5%, iar cifra poate cobori din cauza secetei, asa cum s-a intimplat in 2005 in urma inundatiilor. Mult mai realista pare partea tehnica a Guvernului.

„Incasarile bugetului de stat si ale celor trei bugete de asigurari au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB, in primul semestru al anului fata de perioada similara din 2006, urmind sa se majoreze cu 1% pina la sfirsitul acestui an”, declara recent presedintele ANAF, Daniel Chitoiu. In fapt, bugetul anului curent se bazeaza, in acte, pe venituri de 32% din PIB.

Ceea ce inseamna ca in 2008 veniturile bugetare ar trebui sa urce cu (!) 7%, adica peste 9 miliarde de euro.

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu estima la inceputul anului ca Romania va ajunge sa aiba un nivel al veniturilor bugetare de 35% din PIB abia in 2010, previziune mult mai realista avind in vedere rapoartele scrise ale Ministerului Finantelor. Contactat telefonic, Vladescu a refuzat sa isi spuna parerea despre planurile Guvernului.

„Nu comentez bugetul pe 2008”, a spus fostul ministru de Finante, actualmente secretar de stat pe probleme de fonduri europene in Ministerul Finantelor.

Argumentarea indicelui de venituri bugetare de 39% din PIB de catre Guvern este halucinanta: „Tendinta de crestere a veniturilor bugetare este determinata de imbunatatirea structurii Produsului Intern Brut, a cistigurilor salariale, dar si de modificarea unor prevederi legale privind redeventele si concesiunile, taxele pentru poluare”. „Vom avea si anumite masuri financiare.

Nu ma refer la majorari de impozite, ci la extinderea gamei de impozitare asupra unor categorii de venituri“, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, la prezentarea schitei de buget pe 2008.

Veniturile in anul 2008 sint estimate la 171,3 miliarde de lei. Cheltuielile sint prognozate la 183,2 miliarde de lei, fata de 155,3 miliarde de lei in 2007.

Nivelul PIB in 2008 este estimat la 438,6 miliarde de lei, iar cel de anul acesta, la 390,3 miliarde de lei. Astfel ca deficitul bugetar a fost calculat la 11,8 miliarde de lei, fata de 10,7 miliarde de lei in 2007.

Cele mai importante majorari de bugete sint fixate pentru pensii, sanatate si educatie. Cheltuielile bugetului de asigurari sociale cresc de la 22 miliarde de lei pina la 31 de miliarde, diferenta fiind alocata pentru cresterea pensiilor.

Pentru educatie, suma alocata va fi de 6% din PIB. In 2008, bugetul educatiei va fi de 26,5 miliarde de lei, in crestere spectaculoasa fata de 2005, cind primea doar 9,8 miliarde de lei. Si bugetul sanatatii va inregistra o crestere importanta, de la 15,7 miliarde de lei la 19,7 miliarde de lei. Proportia din PIB alocata sanatatii va creste de la 4,12%, in 2007, la 4,5% in anul 2008.
integral in Cotidianul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


71 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by