Temperaturile record inregistrate in aceasta vara in Europa sunt determinate de o schimbare neobisnuita a traiectoriei curentului jet stream, curent de aer de mare altitudine.

Curentii jet streams se gasesc la mare altitudine, in jur de 11.000 de metri, si se formeaza la marginea zonelor cu diferente semnificative de temperatura, de exemplu intre regiunea polara si aerul mai cald din sud.

Comportamentul curentilor de aer este considerat un factor-cheie si in ceea ce priveste violenta furtunilor, si mai nou s-a descoperit ca are legatura si cu schimbarile climei.

Financial Times scrie, in editia electonica de luni, ca anul acesta curentul Jet Stream a coborat mult catre catre sud, antrenand catre Europa de sud si centru valuri de aer foarte cald din nordul Africii, dar si impingand peste nordul continentului fronturi atmosferice de joasa presiune care aduc ploi intense.

Rezultatele: temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, sute de morti din cauza caniculei, sute de incendii de padure, in timp ce Anglia, de exemplu, a fost inundata de precipitatii record pentru ultimii 80 de ani.

Vezi aici harta schimbarii directiei curentilor de aer de mare altitudine