Cursa pentru pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) intra in linie dreapta, pe masura ce se apropie data de la care ne vom putea alege un administrator. Pana la 17 septembrie, companiile de pe piata nu au voie sa stranga adeziuni, iar incalcarea acestei norme atrage sanctiuni care pot merge pana la retragerea autorizatiei de functionare.

Numarul companiilor interesate de piata pensiilor obligatorii administrate privat a ajuns la 16, depasind estimarile initiale ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In prezent, doar trei companii au primit autorizarea de intrare pe piata. Incepand cu 17 septembrie, jucatorii pot demara activitatile de publicitate si semnarea primelor contracte de aderare.

Doar persoanele fizice sau juridice avizate sau autorizate de Comisie pot desfasura activitati de marketing, sub denumirea de agent de marketing in sistemul fondurilor de pensii administrate privat, potrivit unei norme aprobate de CSSPP.

Totodata, agentii de marketing nu au voie sa prezinte participantului, pentru obtinerea acordului de aderare, informatii false si nici nu le este permis sa incheie contracte cu alti agenti in vederea desfasurarii activitatii de marketing a fondului de pensii administrat privat.

Nerespectarea prevederilor legale, precum si incalcarea termenului stabilit de Comisie pentru demararea campaniei de strangere de semnaturi vor fi sanctionate, pedepsele mergand pana la retragerea autorizatiei de functionare.

de Simona Diaconu

integral in Curentul