Explozia petrecuta luni la un gazoduct de pe teritoriul Bulgariei, ce a perturbat livrarile de gaze catrea Grecia, nu va avea efecte semnificative asupra economiei elene.

Dar, potrivit presei ruse, interesant este ca la cateva ore dupa producerea deflagratiei, Atena a anunta finalizarea constructiei unui gazoduct alernativ, lung de 285 km si care a costat 250 milioane dolari, care va furniza gaze naturale din Azerbaidjan.

In acelasi timp, avaria din Bulgaria poate afacta planurile Gazpromului in Bulgaria, dupa cum atrag atentia specialistii contactati de cotidianele Vedomosti si Vremia novostei, precum si de publicatia electronica Gazeta.

In primul rand, estima Natalia Ianakaeva, de la grupul de consultanta „CentrInvest”, „Bulgaria ar putea fi trasa la raspundere pentru ca ea este cea care acorda asistenta tehnica si supravegheaza buna functionare a conductei, serviciu in schimbul caruia primeste bani ca taxa de tranzitare a teritoriului ei”.

Dmitri Abzalov, expert la un cunoscut centru de analiza politica, sublinia la randul sau ca „acest accident poate fi folosit ca parghie de presiune asupra Bulgariei”. Potrivit lui Abzalov, daca proportia de participare a tarilor membre la proiectul petrolier Burgas - Alexandropolis a fost stabilita, a ramas nerezolvata problema tarifelor pentru transportul de titei.

Bulgaria, sustine analistul rus, doreste tarife cat mai ridicate - de asta depinde venitul statului. Dar Rusia, in calitatea ei de principal furnizor de petrol pentru conducta, incearca sa obtine preturi cat mai mici. „Si nu este exclus ca explozia sa fie folosita ca intrument de presiune asupra Bulgariei”.