Revenirea burselor europene este de bun augur, dupa ce, cu doar o zi inainte, indicele pan-european FTSE 300 a incheiat tranzactiile bursiere la minimul ultimelor patru luni,

pe seama temerilor legate de piata internationala a creditelor, dar si a cotatiei slabe a petrolului, care a afectat actiunile companiilor petroliere cu un rol important in stabilirea indicilor bursieri.

"Unul dintre motivele pentru care Barclays nu a fost afectata de criza creditelor ipotecare din SUA este diversitatea mare a operatiunilor desfasurate", a declarat un oficial al Barclays Wealth, contactat de Business Standard.

Speculatiile conform carora Rezerva Federala din Statele Unite ar putea lua masuri pentru a reduce pierderile cauzate de criza creditelor ipotecare au dus la o crestere semnificativa si a burselor americane. SP 500 a castigat 2,4%, iar Dow Jones s-a apreciat cu 2,2%, la sfarsitul sesiunii de tranzactionare de luni.

Cu toate acestea, surse din cadrul Rezervei Federale au anuntat ca institutia americana nu va modifica nivelul dobanzii de referinta, acesta urmand cel mai probabil sa se mentina la valoarea de 5,25%.

Cat despre motoarele revenirii bancilor europene Societe Generale si Barclays, analistii Dresdner Kleinwort considera ca titlurile ambelor banci au potentialul de a creste cu peste 15%, ceea ce a dus la o apreciere a actiunilor bancilor cu 3,8%, respectiv 1,6%.

Indicii de referinta nationali au avansat pe toate cele 18 piete bursiere europene. Indicele FTSE din Marea Britanie a crescut cu 1,3%, iar cel german, DAX, a adaugat 1%. CAC 40, din Franta, s-a apreciat cu 1,6%. Stoxx 50 a crescut cu 1,2%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50, valabil pentru toata zona euro, a mai castigat 1,5%.

Frenezia din jurul crizei creditelor ipotecare a determinat mai multe banci europene sa isi reasigure investitorii in legatura cu expunerea pe care o au la piata ipotecara cu grad inalt de risc.

Un articol de Mihai Paduraru

Integral in Business Standard