Introducerea ratei zero la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bancile pentru economisire-creditare pentru locuinte si eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO pentru toate bancile se amana pana cand BNR va incheia consultarile pe acest subiect cu Banca Centrala Europeana.

Aceasta, desi Consiliul de Administratie al BNR a luat deciziile respective pe 2 mai. Odata intrata in Sistemul European al Bancilor Centrale la 1 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei urmeaza o procedura de consultare cu BCE in privinta fiecarui proiect de reglementare privind instrumentele de politica monetara sau stabilitatea pietei financiare, solicitand avizul institutiei de la Frankfurt.

"Aceasta este noua procedura: fiecare norma a BNR trebuie inclusa in procesul de consultare cu BCE.

In prezent au loc consultari privind modificarea regimului RMO si abia dupa ce se va ajunge la o intelegere norma va fi publicata in Monitorul Oficial", a explicat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a adoptat deciziile de modificare a regimului RMO pe 2 mai, dar BCE a primit de-abia pe 5 iulie solicitarea unui aviz cu privire la proiectul de circulara si a transmis observatiile sale pe 1 august.

Proiectul trimis de BNR la Frankfurt prevede introducerea ratei 0 la RMO pentru bancile de economisire-creditare, excluderea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO, precum si din calculul ratei medii a dobanzii pentru depozitele la vedere, raportate de banci pentru stabilirea ratei dobanzii platite pentru RMO.

Integral in Ziarul Financiar