Pe multi i-a ajutat: sa faca bani, sa ajunga parlamentari, sa ramana la guvernare, sa-si voteze legi, sa-si faca partide. Chiar si cei care nu apeleaza la el sunt de parere ca nu e bine sa-l ai dusman.

Ruperea Aliantei D.A.

Puterea sa politica a cunoscut un nou varf in primele sase luni ale acestui an. Toate deciziile politice luate in aceasta perioada au trecut prin biroul „Rezolvatorului”, chiar daca pozitia acestuia era doar de lider al deputatilor PSD.

Hrebenciuc s-a imprietenit cu liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, prin intermediul caruia a capatat o influenta imensa asupra sefului guvernului si al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu.

Cu Olteanu, Hrebenciuc a aranjat reciproc avantajoasa amanare a euroalegerilor. Acelasi tandem a contat in eliminarea PD din guvern si, implicit, la instaurarea cabinetului Tariceanu II cu voturile parlamentarilor PSD.

Aceasta decizie a fost practic echivalenta cu destramarea oficiala a Aliantei D.A., obiectiv asumat de PSD la reuniunea informala de la Bran din ianuarie 2007.

Nasul aliantei PNL-PSD

Exploatand disputele dintre liberali si Traian Basescu, Hrebenciuc a orientat PSD ca partener al PNL in locul democratilor. Colaborarea PSD-PNL a continuat si dupa instalarea guvernului Tariceanu II.

Cele doua partide si-au unit fortele pentru a finaliza in parlament procedurile pentru suspendarea din functie a sefului statului pe care si l-a facut dusman de moarte.

Esecul demersului de demitere, a carui initiere a fost contestata de unele grupuri din PSD, i-a fost contabilizat lui Hrebenciuc. A scapat teafar si din aceasta incercare, gestionand in continuare relatia PSD cu PNL si guvernul.

In ciuda unor grupari din PSD care cereau intrarea la guvernare, Hrebenciuc a mentinut cu liberalii o relatie cat de neoficiala s-a putut, bazata pe acorduri secrete.

Desi nu a primit posturi in executiv, PSD a obtinut marirea pensiilor si acordarea de subventii agricultorilor. Pentru scurta vreme, Hrebenciuc a reusit sa tina in frau presiunile celor care cereau formalizarea legaturii cu PNL.

Nemultumirile baronilor locali ai PSD ca nu primesc fonduri de la guvern l-au presat pe Geoana sa-si schimbe atitudinea fata de PNL. Implicit, prin decizia de la Bran ca PSD sa depuna motiune de cenzura, influenta lui Hrebenciuc pare a se fi diminuat.

Cum PNL ramane insa unul dintre partenerii potentiali, liderul deputatilor PSD nu si-a epuizat toate cartile.

Integral in Evz