Un Centru de Excelenta pentru ofiterii de paza si protectie va fi infiintat in Romania de Organizatia Natiunilor Unite, a anuntat prim-secretarul adjunct al ONU pe probleme de protectie si securitate, Sir David Veness.

In cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti, oficialul ONU a anuntat ca centrul va avea o componenta de pregatire si una de dezvoltare si experimentare.

Reprezentantul forumului mondial considera ca tara noastra este potrivita pentru un asemenea amplasament data fiind zona geografica si mediul geopolitic.

"Geografic, atunci cand te uiti zonele de conflict din lume, Romania este, in mod regretabil, foarte aproape de multe dintre acestea, fiind situata la jonctiunea dintre Europa si Asia, facand legatura si cu sudul, unde se stie ca situatia se inrautateste", a adaugat Sir David Veness.

Directorul SPP, generalul Lucian Pahontu, a precizat ca instructorii si cursantii vor veni din toata lumea, iar centrul va pregati ofiteri in domeniul protectiei, gestionarii situatiilor de criza, dar si pentru alte misiuni ale ONU.

Proiectul ar putea fi finalizat in aproximativ o jumatate de an.

Seful unitatii de coordonare a misiunilor de protectie a demnitarilor ONU, Burt D'Hooge, va ramane cateva zile in Romania pentru a lucra la proiect impreuna cu reprezentanti ai SPP.

Sir David Veness se afla in Romania pentru a discuta cu conducerea SPP diferite oportunitati de colaborare si pentru a stabili strategii de pregatire comuna privind protectia demnitarilor ONU in zonele de conflict.