Deschidem stagiunea 2007-2008 cu gindul la Marele Premiu pe care institutia noastra l-a primit anul trecut din partea Revistei Cuvantul pentru « impunerea unui spatiu nou si dinamic si deschiderea unei arte cu public specializat spre zone multiple ale culturii de azi ».

Lansam publicului noi provocari de a descoperi arta dansului nu doar ca pe o disciplina, ci ca pe o paradigma culturala in care inovatia, gustul pentru risc, diversitatea estetica si pluralismul discursurilor artistice sint sinonime cu spectacolele in premiera, numele sonore ale scenelor internationale, debuturile coregrafice si filmele, festivalurile si proiectele interdisciplinare, se arata in comunicatul CNDB.

Stagiunea 2007-2008 a Centrul National al Dansului - Bucuresti (CNDB) va debuta cu spectacolele rezultate din doua proiecte europene organizate de Fundatia Proiect DCM. Simbata 1 septembrie vor fi prezentate lucrarile Migrant Body #1, in coregrafia Soniei Brunelli (Italia) si Migrant Body #2 , sub semnatura coregrafei Triin Reemann din Estonia.

Luni, 3 septembrie, CNDB va prezenta dreams.land de Cosmin Manolescu si Broken car de Bernard Baumgarten (Luxemburg).

Simbata 8 si duminica 9 septembrie va avea loc, in premiera, prezentarea lucrarii Coada soricelului a dramaturgului portughez Rui Catalao, aflat pentru prima oara in ipostaza de coregraf.

In 14 si 15 septembrie, tot in premiera, va fi prezentata lucrarea Der Weg des geringsten Wiederstandes (Calea celei mai mici rezistente), avindu-l ca autor pe Sergiu Matis, iar ca protagonisti pe Caroline Eckly si Sergiu Matis (Tanztheater Nurnberg).

Cinematograful de dans , o componenta mobila a Mediatecii CNDB, isi va face aparitia pentru citeva saptamini, in fiecare zi de joi, in spatiul Terasei La Motoare de pe Teatrul National.

Dansul eliberat de sala de spectacol va fi prezent in atentia publicului prin spectacole care reprezinta repere in arta coregrafica internationala, realizate special pentru a fi expuse sub aceasta forma cinematografica. Filmele cu care deschidem aceasta serie de proiectii sint: Trans(e) de Regine Chopinot si Le laveur de vitres de Pina Bausch.

In perioada 27-30 septembrie, CNDB prezinta Restart 2007, un eveniment de promovare a celor mai recente creatii coregrafice realizate de 14 creatori romani.

Spectacolele din cadrul Restart 2007 vor fi jucate in prezenta mai multor directori de teatre si festivaluri din tara si din strainatate, pe care CNDB i-a invitat cu scopul de a promova coregrafia contemporana din Romania si de a crea premisele pentru viitoare colaborari nationale si internationale.

Restart 2007 va oferi publicului larg posibilitatea de a vedea sau revedea multe dintre lucrarile si spectacolele stagiunii trecute, intr-un eveniment condensat de 4 seri, in care vor fi prezentate solo-uri si lucrari de grup, filme, si doua lucrari in avanpremiera.

Explore dance festival 2007 - Festivalul international de dans contemporan pentru tineri coregrafi, organizat de ArtLink si CNDB, va avea loc in perioada 22 - 28 octombrie 2007 , toate spectacolele fiind gazduite de CNDB.

Relatia dintre identitate si mesajul coregrafic a stat la baza conceptului acestui festival initiat de Asociatia ArtLink, in care vor fi prezentate 12 spectacole din Romania, Franta S.U.A, Croatia, Estonia, Cehia, Spania si Olanda.

Centrul National al Dansului - Bucuresti va fi prezent si anul acesta cu un modul de dans in cadrul Festivalului National de Teatru, in care va prezenta doua productii proprii prezentate in premiera . Spectacolele poarta semnatura autorilor Ion Dumitrescu si Valentina de Piante.

Modulul de dans al FNT o va avea invitata speciala pe celebra coregrafa portugheza Vera Mantero, una dintre personalitatile remarcabile ale dansului contemporan international. Creatiile coregrafei Vera Mantero constituie indiscutabile puncte de reper pentru schimbarea de traiect pe care dansul contemporan a suferit-o in ultimele decenii.

Doua dintre solo-urile care au facut-o celebra vor fi prezentate in modulul de dans: One mysterious Thing, said e.e.cummings* si Perhaps she could dance first and think afterwards.

O noua serie de premiere - I See Art Everywhere de Eduard Gabia, Cioburi de ploaie de Andreea Capitanescu si Interviul de Daniel Popa va avea loc pina la finele anului 2007, ca urmare a celei de-a doua selectii de programe si proiecte pe care CNDB a organizat-o in luna august.

Continuarea proiectelor Sertar, CorpoRealitati si derularea proiectului international Dance Residency Project (realizat in parteneriat cu Institutul Goethe si Institutul Francez, alaturi de Tanzquartier Wien, Centre nationale de la danse, Paris, Kanuti Gildi SAAL, Talin, DAAD Berlin si CDU - Zagreb) anunta o stagiune irezistibila la Centrul National al Dansului - Bucuresti.