Fostii ministri clujeni ai educatiei, Andrei Marga si Mircea Miclea, au criticat in termeni similari proiectele de lege ale invatamantului promovate de actualul ministru Cristian Adomnitei. Proiectele ar avea conotatii electorale, iar adoptarea lor ar constitui un regres in educatia nationala.

Miclea si Marga il acuza pe Cristian Adomnitei de neprofesionalism si manevre politicianiste ascunse in spatele noilor proiecte de lege.

Miclea aduce critici in principal la adresa proiectelor privind invatamantul preuniversitar si atrage atentia asupra impactului negativ pe care schimbarile propuse le vor avea asupra elevilor, in timp ce Marga face o analiza a impactului asupra sistemului educativ.

Fostul ministru PD al Educatiei, Mircea Miclea, a declarat pentru Foaia Transilvana ca eliminarea testarii nationale si inlocuirea acesteia cu tezele unice a fost o masura adoptata de Adomnitei fara o analiza serioasa asupra impactului la adresa invatamantului romanesc.

El considera ca aceste schimbari fac parte dintr-o cursa politicianista menita sa aduca procente electorale, fara a tine cont de impactul pe care le au in randul beneficiarilor educatiei.

“Consecinte sint cu duiumul: din nou se pune accent pe informatii si nu pe competente, din nou se discuta despre cum trebuie evaluati elevii (=testare) fara sa se fi stabilit mai inainte ce trebuie ei sa invete (=curricullum). Punem caruta inaintea cailor, asta facem. Fireste, gresim! si gresim punind la bataie viitorul unor generatii”, a declarat Mircea Miclea.

"Se clarifica intii solutia si apoi se rescrie legea", considera Miclea. In mod firesc, reforma ar trebui sa vizeze schimbari ale curricullumului, urmat de pregatirea personalului didactic, in asa fel incat sa poata sustine schimbarea. In paralel, ar trebui optimizat managementul institutiilor de invatamant.

Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al Universitatii Babes-Bolyai si fost ministru al Educatiei, considera ca pachetul de proiecte constituie un regres pentru invatamantul romanesc. Totodata, Cristian Adomnitei a fost gratulat de fostul ministru cu titlul de “corigent”.

"In anul 2000, dupa incheierea cu succes a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana - prin ordinele ministrului nr. 4.154 si 4.155 din 11 iulie 2000, s-a trecut la elaborarea „Legii universitatilor” si a „Legii scolilor si liceelor”.

Prin Notificarea ministrului din 25 aprilie 2000, s-a lansat ideea unui „pact national in reforma invatamantului”. Dupa schimbarea de guvern de la inceputul anului 2001, proiectul acestor legi a fost parasit.

Ministerul Educatiei din 2007 reuneste toate defectele abordarilor din 2001-2005: incompetenta acoperita de initiative ratacite, paranoia schimbarii cu orice chip, lipsa de raspundere pentru consecintele masurilor.

Efectele se vad cu ochiul liber: in 2004-2007 invatamantul romanesc s-a izolat mai mult ca oricand dupa 1989 de evolutiile din celelalte tari, iar ramanerea in urma se adanceste.

Prestigiul international recastigat la sfarsitul anilor nouazeci s-a stins. Intre altele, peste trei sute de milioane de dolari imprumutati si folositi, la mijlocul anilor nouazeci, pentru reforma educatiei (preconditie de intrare in UE si, indirect, in NATO) au fost irosite din nepricepere si politicianism.

Cele doua proiecte de legi (invatamantul preuniversitar si cel universitar) prezentate de actualul Minister al Educatiei sunt atat de neprofesional si de nejuridic elaborate, incat, la propriu, nici nu merita atentia" - se arata in comunicatul lui Andrei Marga.

"Dictatura" corigentilor

"S-a ajuns, din pacate, ca, sub acoperirea intelegerii ciocoiesti a democratiei, sa se ia decizii gresite, ce afecteaza pe nedrept soarta multor oameni. S-a ajuns, intr-un fel, sa se confirme din nou temerea exprimata altadata de Thomas Mann pentru situatia in care partea mai nepregatita ajunge sa conduca.

In fapt, tot felul de corigenti de odinioara au ajuns, la noi, sa decida educatia”, a declarat Andrei Marga intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Proiectele de lege propuse de ministrul Cristian Adomnitei si elaborate in colaborare cu sindicatele au starnit numeroase critici ale dascalilor din invatamantul superior si preuniversitar.

Integral si Interviul cu fostul ministru Miclea despre cum se pregateste Adomnitei sa mai rateze o lege a invatamintului