Compania suedeza de telecomunicatii TerraNet experimenteaza o metoda prin care se pot efectua convorbiri intre doua telefoane mobile, fara ca utilizatorii sa plateasca vreo taxa. TerraNet a implementat aceasta idee prin folosirea tehnologiei peer-to-peer care permite utilizatorilor sa initiaeze apeluri direct intre cele doua telefoane mobile, fara a fi nevoie de o statie de baza GSM.

Aceasta tehnologie a fost conceputa pentru a deservi zonele rurale sau izolate unde extinderea retelelor mobile nu ar fi o optiune fezabila, proiectul fiind lansat recent si in Tanzania si Ecuador.

Tehnologia implementata de TerraNet foloseste telefoane special adaptate pentru a functiona ca noduri de retea care servesc la transmiterea de date si efectuarea apelurilor telefonice, extinzand aria de acoperire a retelei. Acest mod de colaborare intre terminalele mobile nu implica niciun cost pentru utilizatori in efectuarea convorbirilor.

In timp ce fiecare telefon TerraNet are o raza maxima de acoperire de un kilometru, oricare alt telefon aflat in zona ajuta la directionarea apelurilor, dubland raza de acoperire. Acest principiu aplicat de mai multe ori creeaza o miniretea.