Federatia Educatiei Nationale (FEN) someaza Ministerul Educatiei si Guvernul Romaniei sa inceapa de urgenta negocierile privind salarizarea pentru anul 2008. Intr-un comunicat dat publicitatii, membrii Federatiei apreciaza ca tergiversarea discutiilor creeaza deja foarte multe nemultumiri in sistem care pot conduce la actiuni de protest spontane.

Este cea de-a treia solicitare pe care Federatia Educatiei Nationale o face pentru demararea discutiilor. "In fiecare an, cateva mii de cadre didactice parasesc sistemul din cauza salariilor mici. Este indadmisibil ce se intampla. Avem pretentii de tara europeana insa avem salarii din lumea a III-a.

Cu toate ca avem foarte multe nemultumiri, nu am dorit sa afectam in nici un fel prima zi de scoala, insa se pare ca doar noi suntem responsabili. Guvernul continua sa duca aceeasi politica distructiva a invatamantului si nu doreste in nici un fel sa se aseze la masa tratativelor.

Ii somam ca in cel mult o saptamana sa inceapa negocierile altfel nu vom mai fi raspunzatori in nici un fel de actiunile personalului din scoli. In conditiile actuale, in care, pe langa salariile mici, s-au creat si unele discriminari intre angajati, un protest si chiar o greva generala pot izbucni in orice moment", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.

Din cauza Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului la ora actuala nu exista nici macar contract colectiv de munca incheiat la nivel de ramura - se mai specifica in comunicatul FEN. Este o situatie fara precedent care denota totalul dispret al guvernarii liberale fata de principiile europene ale parteneriatului social, mentioneaza documentul.

"Lipsa acestui contract ne da dreptul sa organizam actiuni de protest in orice moment, fara nici o constrangere. Ar fi pacat ca la o saptamana sau doua de la deschiderea anului scolar sa punem din nou lacatele pe usile unitatilor de invatamant. Cerem Guvernului sa dea dovada de responsabilitate si sa inceapa negocierile salariale.

Nu noi suntem de vina ca s-a angajat anticipat la cheltuieli pe care, acum probabil, constata ca nu are de unde le sustine.", a mai spus Catalin Croitoru.