„Leul se poate deprecia in continuare in 2007, insa pentru urmatorii ani credem ca se va aprecia fata de euro si dolar“, a afirmat Treichl la conferinta Capital Markets Day, de la Bratislava.

Treichl a reamintit deprecierea din ultima perioada a monedei nationale fata de cea europeana.

Leul a fost cotat vineri de BNR la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni si jumatate, la 3,4026 lei/euro, in scadere cu 2,93 bani fata de nivelul din ziua anterioara. Spre finalul sedintei interbancare de vineri, cursul a coborit pina la un minim de 3,3855 lei/euro, in concordanta cu evolutia valutelor din regiune, intr-o piata valutara cu volume de tranzactionare mari.

Potrivit unui dealer, deprecierea de vineri a monedei nationale a fost determinata si de afirmatia membrului din Consiliul de Administratie al BNR Agnes Nagy, care a apreciat ca pierderile recente ale leului reprezinta o evolutie temporara, iar valuta si-ar putea relua tendintele de crestere, chiar si pe termen scurt.

Treichl a declarat, de asemenea, ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea sa creasca in continuare inca doi ani si sa se stabilizeze ulterior.

„Nu sint foarte ingrijorat in ceea ce priveste deficitul de cont curent, pentru ca este finantat de investitii straine directe. Credem ca deficitul de cont curent va continua sa creasca inca doi ani, iar apoi se va stabiliza“, a afirmat Treichl.

In ceea ce priveste cresterea economica, presedintele Erste Bank este de parere ca aceasta va depasi nivelul de 6% atit in 2007, cit si in 2008. De asemenea, presedintele Erste considera ca inflatia din 2007 si 2008 va fi de circa 5%. „Nu este ingrijoratoare (inflatia - n.r.), dar economistii au dreptate cind spun ca a atins nivelul minim“, a spus Treichl.

Acesta a aratat si ca rezervele minime obligatorii impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea ramine neschimbate in acest an, existind sanse pentru modificarea acestora in 2008 si 2009.

„In Romania exista unele dintre cele mai mari rezerve minime obligatorii din Europa. Nu credem ca se va schimba in 2007. Pot exista sanse sa se schimbe in 2008 si 2009“, a afirmat Treichl la Capital Markets Day, eveniment organizat de Erste Bank, actionarul majoritar al institutiei de credit.

Potrivit normelor BNR, bancile comerciale sint obligate sa constituie rezerve de minimum 40% din pasivele in valuta si 20% din resursele atrase in lei pentru o perioada mai mica de doi ani.

Integral in Cotidianul