Din vanzarea apartamentelor la 1.500 de euro metrul patrat iese un profit de peste 100 la suta. Cea mai vanata zona este, de departe, sectorul 1. In ultimul an si jumatate, inspectorii de aici au dat 400 de sanctiuni, iar in 11 cazuri au trimis dosarele organelor de cercetare penala.

Imobilele din str. G-ral Berthelot nr. 11-15, b-dul Ion Mihalache nr. 15 (unde construieste chiar un prieten declarat al primarului Adriean Videanu), str. Pechea nr. 32-36, str. Limpejoarei nr. 9A, str. Barlogeni nr. 36, str. Leandrului nr. 13A, str. Oastei nr. 7, Lipova nr. 42, str. Elena Clucereasa nr. 65 si str. Valea Merilor nr.

16 sunt doar cateva exemple in care primaria a sesizat Politia sau se judeca prin instante.

Modul de lucru e simplu: indivizi ciudati, adesea cu bani negri, ridica in cateva luni un bloc, peste casele cochete din cartier. Pana inteleg vecinii ce se intampla, pana ajung sa sesizeze autoritatile locale, iar de aici pana ajunge Primaria sau Inspectoratul de Stat in Constructii sa dea curs sesizarii trece mai bine de o luna.

In acest timp, fundatia a fost turnata, iar scheletul viitorului bloc e deja ridicat. Vin inspectorii, discuta cu constructorii si ii cheama pe proprietari la sediul primariei ca sa arate documentele de urbanism pe care le au pentru a dovedi ca au inceput o constructie autorizata.

Ca sa castige timp, smecherii trec pe la primaria de sector, depun o cerere de autorizare pentru construirea imobilului si continua lucrarile: primaria trebuie sa le raspunda in 30 de zile, iar inspectorii primariei trebuie sa astepte raspunsul de la colegii lor de la Urbanism.

Se stie, insa, ca invidia si suspiciunea legata de „atentii” de la petenti ii fac pe functionari sa comunice destul de greu intre ei.

Asa-zisul investitor, pus pe castig rapid, e interesat prea putin de timpul minim necesar pentru intarirea betonului, asa ca structura celor sase etaje poate fi ridicata in circa doua luni.

Cu hei-rup sustinut de „salarii” mari si neimpozitate pentru lucratori, fara diriginte de santier, fara contabil si alte chestii costisitoare, „investitorul” poate sa scoata rapid la vanzare apartamente frumoase, la preturi mult mai mici decat pe piata.

In timpul asta, functionarii nu pot decat sa dea niste amenzi de pana la 100.000 de lei noi, dar care sunt contestate in instanta, nu pe faptul ca nu se cuvin, ci pentru ca sunt prea mari! Si adesea smecheria tine la judecatori, care decid reducerea lor.

Integral in Gandul