Reprezentantii CNSAS si cei ai MIRA au avut vineri o intalnire unde s-a obtinut un acord privind preluarea arhivelor fostei Militii chiar de saptamana viitoare, in acest sens fiind intocmite deja comisii mixte, relateaza NewsIn. La intalnirea de lucru, delegatia MIRA a fost condusa de catre ministrul Cristian David, iar cea a CNSAS de catre Ladislau Csendes.

Ministrul David a declarat ca a fost identificata arhiva la nivel central care contine documente din anii 1947-1950, dar acestea sunt doar sectiuni de fond arhivistic. Totodata, ministrul a adaugat ca o prima transa de documente a fost pusa la dispozitia CNSAS, dar trebuie inventariate inainte de predare.

De cealalta parte, Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a precizat ca trebuie cautate si dosarele fostei Militii aflate in teritoriu.

"In mediul rural, Militia a facut munca Securitatii si deci unele documente ar trebui sa se gasesca acolo. La nivel central arhiva este foarte mica si am pus problema recuperarii arhivelor judetene", a declarat Ticu Dumitrescu.

In vara anului trecut, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis ca, pana in 30 mai 2006, sa fie predate la CNSAS toate documentele si arhivele fostei Securitati, aflate in posesia tuturor institutiilor statului.

Pana la sfarsitul anului trecut, MApN, SRI si SIE anuntasera ca au predat la CNSAS dosarele fostei Securitati.