Partidul Regiunilor, al premierului pro-rus Viktor Ianukovici, se afla pe primul loc dupa numararea a 90% din voturile exprimate duminica la alegerile anticipate din Ucraina.

Cu 33,49 din totalul voturilor, partidul premierului a depasit cu putin Blocul Iulia Timosenko (31,26), in timp ce a treia pozitie este ocupata de formatiunea politica pro-occidentala a presedintelui Viktor Iuscenko, "Ucraina Noastra-Autoaparare Populara", cu aproximativ 15 procente.

Au aparut deja primele contestatii, Presedintia acuzand, printr-un comunicat de presa, "situatia anormala" din regiunile din centrul si estul tarii - adica fieful pro-rusilor.

Si Comisia Electorala Centrala vorbeste de sabotarea procesului de predare a proceselor verbale in regiunile Dnepopetrovsk, Donetk si Cerkask.

Reamintim ca Blocul Iulia Timosenko s-a aflat pe primul loc dupa numararea a 33,55% dintre voturile exprimate, rezultatul partial determinandu-i pe analisti sa sustina ca noul premier ucrainean ar putea fi Iulia Timosenko, figura marcanta a Revolutiei Portocalii.

Iulia Timosenko a mai fost prim-ministru acum doi ani, cand a fost demisa din functie de Viktor Iuscenko.

Sondajele efectuate dupa iesirea de la urne indicasera inca de ieri ca Iulia Timosenko va obtine un rezultat foarte bun in urma scrutinului, atribuindu-i 30,4% pana la 32,4% din voturi.

Iulia Timosenko isi anuntase duminica intentia de a-i cere presedintelui sa formeze un guvern "portocaliu" pro-occidental. In acelasi timp, presedintele ucrainean spera in urma alegerilor intr-o alianta cu Blocul Iulia Timosenko, formatiunea aliatei sale din timpul "Revolutiei portocalii" din 2004.

37 de milioane de ucraineni au fost asteptati sa voteze duminica, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate, declansate dupa mai multe crize politice la Kiev care i-au spulberat Ucrainei reputatia de tanara democratie pe care si-o castigase in ultimii ani, scrie presa internationala.