Obezitatea este tratata de autoritatile din tarile Uniunii Europene si din Statele Unite ale Americii ca o problema de sanatate publica.

Se lanseaza campanii de informare a populatiei privind riscurile de imbolnavire cauzate de obezitate, in Marea Britanie au aparut cantare speciale care arata caloriile unui produs, se fac campanii pentru a-i determina pe copii sa renunte la mancarea tip junk-food si multe alte actiuni.

In Romania, desi populatia a crescut exponential in greutate in ultimii ani, autoritatile nu dau semne ca vor actiona in vreun fel. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a avut de-a lungul mandatului alte preocupari, incepand cu schimbarea directorilor de spitale, razboaie cu presa si, in cele din urma, a lansat un program de evaluare a starii de sanatate a populatiei.

Desi un studiu arata ca peste 8 milioane de romani au probleme cu kilogramele in plus, mai bine de jumatate dintre acestia fiind deja obezi, ministerul de resort s-a multumit sa faca gratuit cate 9 analize fiecarei persoane, asigurate sau neasigurate.

Asta in timp ce datele statistice arata ca, din numarul total al romanilor „grei”, doar 2.350 au primit o prescriptie medicala pentru un tratament de slabit, iar alti 6.353 si-au cumparat din farmacii produse de slabit care se elibereaza fara reteta.

integral in Gandul