Statele Unite practica tortura prizonierilor, violand astfel legea internationala, a afirmat fostul presedinte american Jimmy Carter, adaugand ca presedintele Bush „are propria sa definitie a torturii”.

„Pentru prima data in viata mea, tara noastra a abandonat principiile de baza ale drepturilor omului”, a declarat Carter pentru postul CNN. „Am spus ca articolele Conventiei de la Geneva nu se aplica celor inchisi la Abu Ghraib si Guantanamo si am spus ca putem tortura prizonierii si sa-i lipsim de acuzatia de crima”, a spus fostul presedinte.

Declaratiile lui Carter au venit la doar cateva zile dupa ce presedintele Bush afirmase ca „guvernul nostru nu tortureaza oameni”. Liderul de la Casa Alba raspunsese unui memorandum al Departamentului Justitiei care mentiona utilizarea „tehnicilor dure de interogare”.

Carter a afirmat ca metodele de tortura la care se facea referire, si care includeau „temperaturi scazute” sau „simularea cu inecul”, constituie tortura „daca utilizezi normele internationale ale torturii asa cum au fost ele definite - cel putin in ultimii 60 de ani, de cand a fost promulgata Declaratia Universala a Drepturilor Omului”.

„Dar poti sa formulezi propria definitie a drepturilor omului si sa spui ca nu le incalci, si poti sa formulezi propria definitie a torturii si sa spui ca tu nu torturezi”, a afirmat Carter.

Pe de alta parte, Carter a declarat, miercuri, pentru BBC ca vicepresedintele Dick Cheney este „un militant care a evitat, el insusi, serviciul militar”, afirmand ca acesta „a fost un dezastru pentru tara noastra”.