Eroii spagii date la televizor, Remes si Muresan, ambii fosti ministri ai agriculturii, detin proprietati impresionante in Baia Mare. Trei lucruri din Baia-Mare se vad din satelit: cosul fostului combinat de cupru Phoenix, prefectura (cea mai inalta din Romania) si casa lui Remes.

Aceasta este una dintre cele mai populare zicale care circula printre baimareni.

Casa-palat a fostului ministru al agriculturii este cu adevarat imensa: are trei etaje, plus mansarda, si o suprafata de 893 de metri patrati. Constructia domina autoritar vilele din imprejurimi, desi nici acelea nu sunt niste casute.

In rest, potrivit declaratiei de avere, Decebal Traian Remes mai detine peste cinci mii de metri patrati de teren in Baia-Mare, respectiv in localitatea Basesti (unde are o ferma de porci), un apartament in Baia-Mare si unul in Brasov (pe numele sotiei). In plus, bijuterii, depozite bancare, actiuni si afaceri.

Nici afaceristul Gheorghe Ciorba n-o duce deloc rau. Are doua case (inclusiv sediul celebrei firme de prestari servicii in constructii, Mitrut Com) in Certeze, judetul Satu-Mare, si o vila pe care si-a construit-o in cartierul baimarean Firiza, langa cea a lui Ioan Avram Muresan. Palatul din Baia-Mare arata, mai degraba, ca un motel numai bun sa gazduiasca 8-10 familii de turisti.

Bunicul vindea mere si cumpara pamant

Ioan Avram Muresan are un palat pe malul raului Firiza din Baia-Mare, in mijlocul unui domeniu de trei hectare. Mai detine cateva hectare de teren in oras si imprejurimi, pe care construieste vile pe care apoi le vinde.

„Bunicul Ioan Muresan a cumparat pe vremuri pamanturi de la unguri. Facea afaceri cu mere si, de toti banii pe care ii castiga, cumpara terenuri”, ii explica el lui Ciorba pe una dintre inregistrarile de la DNA.

Fostul ministru mai are un autoturism Jaguar cumparat la mana a doua din Germania, iar dupa anul 2000 a in-ceput sa faca afaceri in domeniul consultantei economice prin firma Consulting International Company. Acum lucreaza, spune el, pentru o firma americana care vrea sa investeasca in Azerbaidjan, afacere de mai multe milioane de euro.

Casa-palat din Firiza e vizibila de departe, gratie turnului tip fortareata medievala. Cladirea se afla in mijlocul unui domeniu de trei hectare, pe care il detine impreuna cu o matusa, Frasana Muresan, de 78 de ani.

De altfel, batrana locuieste chiar la poarta proprietatii, intr-o casa veche, aproape o ruina. „Am un teren in indiviziune cu matusa mea. Cineva i-a bagat in cap ca vreau sa-i iau terenul si de atunci nu mai am pace cu ea”, ne-a spus fostul ministru.

„O fost om pana o ajuns ministru”

Am gasit-o pe Frasana Muresan iesita cu oile, la pascut. „Tatal meu si cu bunicul lui au fost frati. Terenul pe care si-a facut casa a fost al nostru. Eu am un hectar in acte, dar el se tot baga peste el”, spune femeia.

Cat despre scandalul spagii, batrana spune ca ar vrea sa-si vada nepotul in haine vargate. „O fost om pana o ajuns ministru. Apoi nu s-a mai putut intelege nimeni cu el. Io i-am spus sa nu fure ca, dupa ce o ajuns ministru, veneau camioanele cu tegla si alte cele de numa’ numa’. Atunci aducea osenii la cosit, iar amu ii sta otava necosita pe teren.

Mi-or zis oamenii ca o fost la anticoruptie. Io nu am vazut, ca n-am televizor, dar tare as fi vrut sa-l vad imbracat in hainele de puscarias”, mai spune matusa Frasana.

Vecinii cu care am vorbit ii tin partea femeii. Unul dintre ei, Sofia Deszi, spune ca fostul ministru este un om rau. „Mai ales sotia lui, doamna Corina, este o femeia cu care nu te poti intelege. In urma cu cativa ani, calul unui vecin, Vasile Muntean, a intrat pe terenul palatului familiei Muresan.

Doamna Muresan a iesit cu pusca si a tras de mai multe ori, pana a omorat calul”, spune Sofia Deszi.