Imi aduc aminte cum dadea Adrian Nastase ochii peste cap si spunea ceva de genul: „Credeti ca eu as putea lua spaga chinezarii?!“. Ei bine: da. Eu chiar cred.

Adica dumneavoastra, cei care cititi aceste randuri, la cate stiti despre politica noastra, nu credeti ca un prim-ministru ar numi pe cineva sef la Inspectoratul in Constructii (loc de afluenta a spagilor in domeniu) contra aranjarii instalatiilor intr-un bloc intreg, lucrare in valoare de cateva sute de mii de euro?

Mie mi se pare total credibil, ba chiar potrivit in peisaj. Asa au fost invatati acesti oameni: ca seful primeste orice, ca logica „serviciu contra serviciu“ e sanatoasa si vitala pentru „relatiile umane“.

Asa stia Nastase de pe vremea cand se insura cu doua fete de ministri comunisti (ciudata coincidenta sentimentala, cum s-a indragostit omul asta doar de fete de ministri, care erau sansele statistice?).

Ioan Avram Muresan se dadea si el jignit in fata ziaristilor: cum va imaginati ca doi ministri umbla cu plicul cu bani pe la mese?! Ei bine, eu chiar imi imaginez.

Chiar imi imaginez ca avem ministri atat de prosti si de ieftini. Desi povestea asta cu spaga ieftina a fost supralicitata de presa. Nu trebuie sa uitam ca adevarata spaga consta intr-o masina de lux ce urma sa fie livrata.

Afaceristul implicat tine sa se asigure ca Remes a inteles ideea cu masina, Muresan il asigura ca ministrul s-a prins. Dar noi discutam in continuare despre caltabos si palinca, pentru ca asa ne stabilesc agenda ziaristii care trebuie sa demonstreze ca totul este o facatura a lui Basescu.

Noua regula spune ca poti sa iei spaga daca esti anti-Basescu. Atunci nu mai esti corupt, esti victima a noii politii politice.

Altfel, absurdul e la el acasa. Liberalul local Morega ne explica saptamana trecuta ca e normal sa sune la o termocentrala sa le spuna ca vine baiatul ministrului Pacuraru sa le propuna o afacere, dar ca nu l-a ajutat pe respectivul cu nimic.

La randul sau, Pacuraru este „hartuit“ la televizor cu intrebari chinuitoare de genul: „Haideti, domn’ ministru, adica nu mai au voie copiii de politicieni sa faca afaceri?“. Eu zic sa aiba voie, sa scriem chiar in legi: rudele ministrilor au acces preferential la afaceri cu statul.

Doar suntem oameni de omenie si e bine sa iti ajuti familia, sa mai terminam cu mofturile astea europenesti despre legile egale pentru toti!

Si nu ma pot abtine sa nu remarc alt moment: in filmul difuzat, Muresan discuta cu denuntatorul despre Basescu. Dupa ce se asigura ca nu sunt inregistrati, ii trage o analiza politica: i-au luat comisia, nu mai are unde sa-i cheme pe ministri.

Intelegeti hazul absurd? Tipul asta il invata pe altul sa nu vorbeasca de spaga pe care o transmisese, face semne prin aer despre plicuri, dar e foarte preocupat de Basescu, de comisia prezidentiala si de abuzurile procurorilor.

Ceva imi spune ca nu e o imagine singulara, am putut vedea spagarii si grijile lor intr-un reality-show nesperat de elocvent.