Ministrul de Externe Adrian Cioroianu i-a transmis, marti, ambasadoarei Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, pe care a primit-o la sediul MAE, ingrijorarea profunda fata de incidentul petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, cand 3 delegatii romanesti invitate la Sarbatorirea Hramului Chisinaului au fost oprite de vamesi la punctul de trecere a frontierei Leuseni.

La randul sau, ambasadorul Republicii Moldova, Lidia Gutu, si-a exprimat regretul fata de incident si a anuntat ca autoritatile de la Chisinau vor cerceta in detaliu circumstantele producerii acestuia.

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a calificat incidentele de la punctul de granita Albita-Leuseni drept un "act inamical" la adresa Romaniei, un gest politic, premeditat, al unor oficialitati moldovene, dar si o incercare de subminare a autoritatii primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Decizia de a interzice intrarea delegatiilor romanesti in Republica Moldova vinerea trecuta a venit de la prima sau a doua persoana in stat, a declarat, insa, luni, presedintele Consiliului Municipal Chisinau, Mihai Ghimpu, la Pro Tv Chisinau, informeaza portalul de stiri Unimedia.

„Este evident faptul ca decizia de a interzice accesul in Moldova a delegatiilor romane nu apartine vreunui granicer sau functionar de la vama. Cele intamplate demonstreaza ca guvernarea comunista ramane, in continuare, romanofoba. Tot ceea ce tine de Romania, le provoaca alergie. Tocmai de aceea cred ca a fost o comanda de sus”, a declarat Mihai Ghimpu.

Presedintele Consiliului Municipal Chisinau a sugerat inclusiv faptul ca Traian Basescu ar fi fost informat despre aceste actiuni si, ca urmare, a renuntat sa mai vina la Chisinau. „Basescu probabil nu a vrut sa ajunga sa fie umilit in acest fel. Daca venea la Chisinau, el venea intr-o vizita privata, nu ca persoana publica”, a precizat Mihai Ghimpu.

Mai multor deleagatii romanesti invitate la Chisinau, cu ocazia hramului orasului, de primarul Dorin Chirtoaca li s-a interzis, la sfarsitul saptamanii trecute, accesul pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv ca nu aveau invitatiile in original. Potrivit tratatului bilateral, romanii au, insa, nevoie, doar de pasaport pentru a trece in Republica Moldova.