Trebuie stiut ca nu toate formele de venit sunt luate in calcul, iar cele acceptate sunt luate in calcul in procente diferite (ponderate). Cu exceptia salariilor si pensiilor viagere care acceptate integral de catre banci, toate celelalte venituri, indiferent de natura lor, sunt admise intr-un procent sau altul.

Altfel spus, chiriile, dividendele, drepturile de autor sau veniturile din strainatate sunt acceptate de la 50% pana la 100%, in functie de institutia la care se apeleaza. Integral sunt admise indemnizatiile maternale si bonurile de masa.

Desi salariile si unele pensii sunt considerate de catre banci cele mai sigure venituri si in cazul acestora se impun cateva conditii. Spre exemplu OTP BANK face calculele in functie de media aritmetica a ultimelor trei luni cand este vorba de salarii si in baza ultimului cupon de pensie acolo unde este cazul, ambele veniturii fiind acceptate in proportie de 100%.

Acordarea creditelor in baza veniturilor obtinute din pensii mai este conditionata si de varsta solicitantului care, de regula, nu trebuie sa depaseasca varsta legala de pensionare.

Unele banci nu accepta veniturile PFA-urilor

Recunoscute sunt si veniturile obtinute de persoanele fizice autorizate ca urmare a activitatii prestate. Cel mai mic procent admis pentru aceasta forma de venit este de 80%, existand si banci care nu admit astfel de venituri, asa cum este cazul Banc Post.

Trebuie stiut ca bancile au propriile liste cu activitati pe care trebuie sa le desfasoare PFA-urile pentru ca aceste venituri sa fie acceptate. La obtinerea unui credit isi pot aduce aportul si chiriile, procentul cu care acestea se pondereaza pleaca de la 50% si ajunge in cateva cazuri la 100%.

Procentul se aplica la valoarea neta a chiriei sau la valoarea contractului inregistrat la administratia financiara, conditie impusa de Banca Romaneasca. Contractele de inchiriere trebuie sa fie semnate pe o perioada nedeterminata.

Un articol de Lucian Hainarosie

Integral in Gandul