Leul a fost cotat ieri la 3,3995 unitati pentru un euro, cu 3,77 bani peste cotatia de vineri, potrivit cursului comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Nivelul este maxim pentru luna in curs si este foarte apropiat de cea mai scazuta cotatie a monedei nationale in ultimele opt luni.

Cauza deprecierii leului: scaderea burselor americane de vineri. „Ne-am obisnuit ca atunci cand cade America pica si pietele emergente. In consecinta, investitorii si-au redus pozitiile de pe pietele emergente”, ne-a explicat dealerul unei banci comerciale.

Retragerea investitorilor a adus insa o depreciere mai accelerata pentru leu decat pentru celelalte monede emergente, potrivit dealerilor.

Iar leul isi va mentine in continuare tendinta de depreciere, cu posibilitatea schimbarii acestei tendinte dupa intrunirea Consiliului BNR pe probleme de politica monetara, la finele lunii.

Analistii se asteapta ca BNR sa mareasca dobanda de politica monetara. Dealerii bancilor afirma ca moneda nationala va incepe sa se aprecieze daca BNR va mari dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale sau mai mult.

Dolarul: 1,41625 unitati pentru euro

Moneda americana a ajuns ieri la inca o cotatie istorica maxima: 1,4348 unitati pentru un euro, in prima parte a sedintei de tranzactionare pe pietele internationale.

In partea a doua a sedintei, dolarul a recuperat o parte din terenul pierdut: s-a apreciat cu 1% fata de euro, pana la 1,41525 unitati pentru o moneda europeana. BNR a comunicat un curs de 2,3804 lei pentru un dolar, cu 2,5 bani peste cotatia comunicata de banca centrala autohtona vineri.

integral in EvZ