Cel putin o suta de persoane s-au inghesuit joi, 25 octombrie, la procesul indreptat impotriva lui Toroczkai Laszlo, unul din capii demonstratiei din 22 octombrie impotriva guvernarii Gyurcsany. Toroczkai a fost retinut in aceeasi seara, comparand joi in fata instantei sub invinuirea de tulburare a linistii publice si incalcari ale legislatiei privind dreptul la intrunire.

Toroczkai, Budahazi, Tomcat, sunt doar cateva nume ale unor tineri cu vederi radicale. Tineri activi, insa, atat pe paginile publicatiilor online de extrema dreapta cat si pe strazile capitalei Ungariei. Obisnuiti sa incite la violenta, la atacuri armate, protagonisti ai distrugerilor stradale din timpul demonstratiilor.

Cu toate acestea, toti trei sunt considerati eroi si aclamati de buna parte a celor care l-ar dori plecat pe Ferenc Gyurcsany din fruntea guvernului.

In cursul serii de 22 octombrie, Toroczkai Laszlo a rostit discursuri in fata multimii si a condus demonstrantii adunati “ilegal” inspre cladirea Operei unde premierul Ferenc Gyurcsany rostea, la randul sau, un discurs. Intalnind barajul politiei, demonstrantii au atacat cu pietre si sticle, au construit baricade din autoturisme gasite in strada si au aruncat cocktailuri Molotov.

Nu mai putin de 20 de persoane au fost retinute. In ceea ce il priveste pe Toroczkai, acesta a fost scos imediat din Budapesta intr-o duba a fortelor de ordine, de teama ca retinerea lui sa nu genereze noi msnifestatii de strada. In cursul zilei de joi el a comparut in fata instantei, aparat fiind de tatal sau, avocat de profesie.

Afara de jurnalisti si de cel putin 40 de politisti, o multime de simpatizanti au incercat sa ia parte la proces, intr-o sala de judecata arhiplina.

Instanta, dupa un maraton de 6 ore, adesea intrerupt de ovatii, aplauze si alte efuziuni de simpatie fata de Toroczkai, a trimis cazul procuraturii, considerand ca ar putea fi vorba nu doar de contraventii, ci si de incalcari ale legii, iar acestea ar putea fi de ordin penal.

Ca atare, maximul pedeapsei creste de la 60 de zile, cat ar fi putut constitui masura punitiva in cazul contraventiei, pana la trei ani. Toroczkai a declarat la iesirea din sala de judecata ca masura aceasta este fara precedent si ca va inainta recurs. El a fost pus in libertate si asteapta sa fie audiat de procurori.

Anul trecut, acekasi Toroczkai s-a aflat in fruntea demonstrantilor care au atacat televiziunea publica. Prima data, Justitia a fost blanda cu el, incetand urmarirea lui pentru savarsirea de contraventii.

Budahazi risca arestul preventiv

Un al doilea cap al manifestantilor, anume Budahazy Gyorgy (surprins de majoritatea televiziunilor si fotoreporterilor alaturi de Toroczkai in fruntea manifestantilor) se afla inca in stare de arest la domiciliu (!) pentru faptele sale din toamna anului trecut. El este in prezent cercetat in doua cauze penale.

Acum insa, a incalcat in mod deliberat conditiile arestului la domiciliu, participand la demonstratie. Ca atare, de indata ce politia va pune la dispozitia instantei inregistrarile video, Budahazi ar putea fi arestat preventiv.

Acelasi Budahazi a fost cautat de politie din luna octombrie a anului trecut si pana in luna martie a acestui an, cand s-a si dispus masura interdictiei de a-si parasi domiciliul.

Bloggerul Tomcat acuzat ca ar fi spart o masina

Un al treilea cap al demonstrantilor, bloggerul “Tomcat” sau Polgar Tamas, a fost la randul lui acuzat ca ar fi spart un autoturism si ar fi furat benzina. Informatia provenea de la secretarul de stat Gal J. Zoltan care a coordonat operativ actiunile politiei din seara zilei de 22 octombrie.

Tomcat a anuntat in cursul zilei de joi ca va depune o plangere impotriva secretarului de stat pentru calomnie si abuz.

De altfel, Tomcat sustine ca in momentul retinerii, el si prietenii lui (cu totii cunoscuti pentru vederile lor radicale) nu faceau altceva decat ca incercau sa fotografieze evenimentele ce se derulau pe strazile Budapestei.

Val de sms-uri indeamna locuitorii Budapestei la nesupunere civica

Un val de sms-uri, postari pe YouTube si chiar imprimate cer populatiei sa participe in dimineata zilei de vineri, 26 octombrie, la blocarea podului Erzsebet - unul din podurile de peste Dunare ce leaga Buda de Pesta. In mesaj se arata ca politia nu poate interveni in cazul unor acte de nesupunere civica.

Acelasi mesaj sustine ca autoritatile au pornit demersuri impotriva tuturor manifestantilor antiguvernamentali. Acte de nesupunere civica s-au inregistrat si in cursul anului trecut. Atunci insa vizate au fost soselele Ungariei, unde se preconiza ca la un moment dat o coloana de autoturisme sa se opreasca si sa isi aprinda farurile de avarie, blocand pentru cateva ore traficul.

De aceasta data s-a preferat podul Erzsebet, care inseamna patru benzi de circulatie pe cele doua sensuri, blocarea podului reprezentand practic blocarea traficului in inima capitalei. Atat Politia cat si Primaria au facut deja apeluri la luciditate si au cerut populatiei sa nu participe la astfel de fapte “ilegale”.

Intamplare sau nu, Budahazi Gyorgy este “eroul” blocarii Podului Erzsebet in 2002, cand a cerut renumararea voturilor in urma alegerilor parlamentare.