Rezutatele vizitei in Romania a presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, pot fi catalogate drept „intermediare”, pentru ca relatiile bilaterale raman incordate.

Totusi, a fost initiat un proces de rezolvare a problemelor, a comentat pentru Agentia Regnum analistul ucrainean Serghei Tolstov, directorului Institutului pentru Analiza Politica. In opinia sa, Romania are dreptul la banii investiti in trecut in economia Ucrainei.

„In ansamblul lor, raporturile Ucrainei cu Romania raman tensionate. Iuscenko si Basescu nu au ajuns la noi acorduri. Pozitiv este insa faptul ca a fost lansat procesul de negocieri in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta Ucraina si Romania de mai multa vreme”, a spus expertul.

„Cererea partii romane de restituire a mijloacelor investite in constructia Combinatului minier de la Krivoi Rog este absolut legitima, fiind vorba de investitii inregistrate pe baza unor acorduri interguvernamentale, si orice parte, la iesirea din proiect, poate revendica returnarea investitiilor depuse”.

Expertul a sugerat chiar o varianta de rezolvare a acestei chestiuni: „Pentru a restitui Romaniei investitiile sale, se impune, evident, privatizarea combinatului si atunci totul va depinde de suma obtinuta din vanzarea lui. Daca bani vor fi suficienti, Romania poate sa intre in posesia miliardului de dolari investiti in acest proiect”.

Iuscenko sustine ca s-a ajuns la un compromis in privinta Krivoi-Rog

Spre surpriza generala, Viktor Iuscenko a afirmat, la intoarcerea din Romania, ca a fost gasit un compromis in problema restituirii investitiilor facute de Romania in constructia combinatului minier de al Krivoi Rog, desi dupa discutiile la nivel inalt acest subiect a fost considerar nerezolvat, anunta Kommersant-Ukraina.

La conferinta de presa organizata inaintea plecarii spre Kiev, Iuscenko a dat o inalta apreciere convorbirilor cu partea romana, definite „foarte reusite”.

El a anuntat ca s-a inteles cu reprezentantii puterii de la Bucuresti in privinta „intensificarii dialogului vizand „formarea unei politici comune in bazinul Deltei Dunarii”, ceea ce, a subliniat Iuscenko, va permite rezolvarea problemei legate de canalul Bastroe.

Comentand situatia creata la combinatul minier de la Krivoi Rog, presedintele i-a luat pe toti prin surprindere, afirmand ca, in aceasta chestiune, partile au gasit intelegere reciproca.

Anterior, amintea cotidianul citat, Iuscenko si colegul lui roman, Traian Basescu, au demonstrat ca Ucraina si Romania nu vor reusi sa gaseasca un scenariu de compromis pentru returnarea banilor investiti de romani in combinat.

Neasteptata a fost, de asemenea, declaratia presedintelui cum ca „partile au gasit un suflu nou pentru solutionarea tuturor complexelor probleme mostenite de-a lungul istoriei” si care privesc delimitarea platoului petrolier din Marea Neagra.