Cotatia Companiei PetroChina, principalul producator de petrol si gaze din Asia, a crescut, luni, de aproape trei ori de pe urma ofertei publice initiale desfasurate la bursa din Shanghai transformand grupul chinez in cea mai valoroasa companie la nivel mondial listata la bursa, informeaza International Herald Tribune.

PetroChina are in prezent o valoare de piata de 1.000 de miliarde de dolari (690 de miliarde de euro), depasind compania americana Exxon Mobile, cotata la de 488 miliarde de dolari.

PetroChina a obtinut 8,9 miliarde de dolari la bursa din Shanghai, prin intermediul celei mai mari oferte publice din acest an.

Compania, listata la bursa din Hong Kong si New York, a oferit patru miliarde de actiuni cu un pret de 2-2,2 dolari/actiune. Oferta a atras ordine de 440 de miliarde de dolari cu o zi inainte de oferta.

“Exista o dorinta nestavilita de a investi”, a declarat Li Hongtao, analist si investitor activ din Beijing. “Oamenii sunt influentati de familii, prieteni si colegii de serviciu. Multi dintre ei nu au nici cea mai mica idee ce inseamna piata si ce riscuri implica aceasta”, a afirmat Hongtao, citat de publicatia sus-amintita.

Noile actiuni ale grupului chinez, listate la Shanghai, au crescut luni la 43,96 yuani (5,90 dolari sau 4,07 euro) dupa ce oferta intiala fusese 16,70 yuani.